“Мрія українців скоро здійсниться”: Зеленський заявив про історичний день

Увечері 7 листопада президент України Володимир Зеленський у зверненні до народу повідомив, що сьогоднішній день стане історичним. І ось у Брюсселі зробили заяву щодо вступу України до Європейського Союзу, тепер Київ ще на один крок ближчий до ЄС.

Про це йдеться в огляді Артема Зябкіна на YouTube-каналі ТСН.ua.

З приводу найважливішого рішення Європейського союзу щодо України звернувся Зеленський також до депутатів. Саме від народних обранців залежить швидке ухвалення законів, які вимагає від України Європейський союз. Без них робити в ЄС нічого.

Історична заява президентки Єврокомісії

8 листопада у Брюсселі дали оцінку реформам в Україні. Із доленосною заявою до преси вийшла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Не так давно вона була в Києві, де мала переконатися, що країна змінюється.  І Україна не підвела. Наразі виконано 90% вимог ЄС, висунутих минулого року. Тож Єврокомісія пропонує розпочати переговори щодо вступу України.

“Основного прогресу було досягнуто в сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, у суспільному житті, також є новий закон про медіа та прогрес щодо національних меншин. На цій підставі ми рекомендували сьогодні, щоб Рада відкрила переговори про вступ”, – заявила фон дер Ляєн.

Окрім України, переговори про вступ почнуть і з Молдовою. 

Які перешкоди залишилися

Про фактичний вступ до Євросоюзу говорити поки зарано. Бо ЄС має ще довгий список вимог до України. 

Проблемою може стати і той факт, що деякі країни Євросоюзу мають “особисті порахунки” з Києвом. До прикладу, 7 листопада заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський різко висловився щодо європейських перспектив України через непорозуміння навколо Волинської трагедії.

“Я скажу нашу позицію. На мою думку, без вирішення цього питання – і багато українців це вже теж усвідомлюють – Україні годі мріяти про вступ до Європейського Союзу. Тому ми будемо абсолютно підкреслювати, що без вирішення цього питання не буде довгострокового примирення з Україною”, – сказав Яблонський.

Поляки вважають Волинську трагедією “різаниною” та звинувачують українців у геноциді. В Україні ж намагаються згладити кути і запевняють, що конфлікт між народами був обопільний, тож і відповідальність несуть обидві країни.

Наразі Варшаві дали можливість ексгумувати частину тіл загиблих поляків на Тернопільщині, утім там вимагають більшого. 

“Україна має бути у ЄС”

Президент Зеленський запевняє: Україна має бути у ЄС. Вона уже пройшла великий шлях у наближенні до нього.

“Ми ж сподіваємось, що мрія всіх українців уже скоро здійсниться і Україна стане повноправним членом ЄС. За ці два воєнні роки українці продемонстрували свої цінності: любов до свободи та готовність захищати демократію. Саме це і робить нас справжніми європейцями”, – заявив український лідер.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео “ПУТІНА РОЗІРВЕ! ІСТОРИЧНИЙ ДЕНЬ! Зеленський звернувся до народу з важливою новиною!”

Нагадаємо, у середу, 8 листопада, Єврокомісія (ЄК) у своєму щорічному звіті про розширення дала зелене світло для України та Молдови щодо початку офіційних переговорів про вступ до ЄС. Це друга велика сходинка на шляху до нашого членства.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *