Блокада кордону з Польщею: у ДПСУ дали невтішний прогноз і розповіли про ситуацію в пунктах пропуску

Блокада польсько-українського кордону, судячи із заяв польських протестувальників, може тривати довго, щонайменше до кінця поточного року. Станом на ранок 9 листопада в пунктах пропуску “Рава-Руська”, “Краківець” і “Ягодин” у черзі перебувало близько 1700 вантажівок.

Про це повідомив помічник голови Державної прикордонної служби України, прессекретар Андрій Демченко під час прессконференції в “Укрінформі”, передає ТСН.ua.

“Від 13:00 6 листопада ми почали фіксувати поступове ускладнення руху на всіх трьох напрямках. У першу чергу воно стосувалося напрямку виїзду з Польщі — в'їзду до України. Всі три напрямки учасниками акції блокувалися. Фактично вони й до цього заявляли, що пропускатимуть одну або кілька машин на годину. Ми також фіксували, що в напрямку виїзду з України був повністю заблокований рух у пункті пропуску “Ягодин”, натомість через “Краківець” і “Раву Руську” виїзд вантажівок здійснювався доволі інтенсивно. Але вже 7 листопада польська сторона також відмовила в перетині кордону вантажівкам у пункті пропуску “Рава Руська”, — розповів Андрій Демченко.

Фактично така ситуація залишається і зараз. Інтенсивний рух відбувається лише в пункті пропуску “Краківець” на виїзд з України до Польщі.

“Рух ускладнено виключно для вантажівок. Треба також розуміти, що в пункті пропуску “Ягодин” пропускаються лише вантажівки та автобуси. Але, як і зазначали учасники та організатори акції, вони не блокують рух для автобусів і легкових автомобілів”, — розповів Андрій Демченко.

За його словами, Україна хоче якомога швидше знайти вихід із цієї ситуації, щоб рух було розблоковано. Але учасники й організатори акції офіційно не висували жодних своїх вимог до будь-якого представника України.

“Про їхні вимоги можна бачити лише із соціальних мереж або медіа. Вони вимагають скасування транспортного безвізу для України, окремих черг для вантажівок на європейських номерах, окремих смуг руху для порожніх автівок і доступу до системи “Шлях”. Нам би, звісно, хотілося, щоб це закінчилося якомога швидше. Але, на жаль, організатори акції зазначали, що вона може тривати довго, щонайменше до кінця року”, — розповів Андрій Демченко.

Хто стоїть за протестами польських перевізників

Раніше ТСН.ua писав, що від 6 листопада польські перевізники оголосили цілодобову блокаду трьох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні: “Гребенне — Рава-Руська”, “Корчова — Краківець” і “Дорогуськ — Ягодин”. Лише в пункті пропуску “Корчова — Краківець” вантажівки можуть безперешкодно рухатися на вʼїзд до України. На двох інших заблокований і вʼїзд, і виїзд. Читайте, хто стоїть за протестами польських перевізників.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *