Ховають дітей у шафі, щоб не їхати: як відбувається евакуація з прифронтових районів Харківщини

На Харківщині із прифронтових районів евакуйовують людей. З Куп’янського району жителів вивозять автобусами. Такий ажіотаж виник, коли у пів сотні сіл та містечок оголосили примусову евакуацію дітей. Поліція та волонтери за кілька тижнів вивезли уже 257 неповнолітніх.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Вікторії Стрельцової. 

Як евакуйовують людей з Харківщини

Волонтер Сергій Новіков каже, що кілька родин чекають на евакуацію у Куп’янському районі. Дорога важка та довга. Росіяни розбили усі тамтешні переправи. Доводиться робити гак на 150 кілометрів.

Жителька селища Куп'янськ-Вузловий Алла Гончарова каже, що тричі виїжджала з рідного дому, але завжди поверталась. Але зараз вирішила знову поїхати. 

Місцева жителька Олена з прифронтової Ківшарівки теж вирішила їхати разом з дітьми. До жінки вже кілька разів приходили соцпрацівники і наполягали, щоб евакуювала дітей. Вона каже, що боялась їхати у невідомі місця. 

Люди ховають дітей у шафі, щоб їх примусово не евакуювали

В евакуаційному бусі є цілі родини. Раніше нікуди не їхали, щоб не втрачати дому. 

Відколи у Куп'янському районі оголосили примусову евакуацію дітей, у волонтерів в рази зросла кількість запитів на виїзд. Втім були і батьки, що навідріз відмовлялись рятувати дітей.

“Одна родина, коли ми їхали на примусову евакуацію, заховали своїх дітей у шафі з речами”, – каже волонтер ГО “Я врятований” Сергій Новіков. 

Чому люди не хочуть їхати

Примусова евакуація триває у понад півсотні населених пунктів. Для дітей та їхніх батьків діятиме заборона на повернення до спеціального оголошення. Літніх людей наказ не стосується і вони часто пишуть відмови на виїзд.

“Чого їхати? Чого? Я не хочу зі своєї квартири виїжджати. Я була в Польщі 7 місяців. От приїхала, бо хочу додому”, – каже місцева жителька

“Я тут виросла, тут моя земля. Страшно звісно. Страшно”, – додає інша жінка. 

Для тих, що наважується виїхати, у Харкові селять в гуртожитки, дають харчі та ліки, допомагають знайти роботу. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Головні новини за 13 листопада 2023 року | Новини України

Нагадаємо, у ЗСУ закликають виїжджати мешканців фронтових районів.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *