Звідки в Україні взялися короткі прізвища із 3-4 літер: пояснюємо історію походження

Список українських прізвищ багатий, цікавий та різноманітний. Є короткі, довжелезні та незвичайні – і всі вони мають цікаву історію свого походження, про яку, напевно, ніхто й не чув. Розповідаємо, звідки взялися короткі прізвища в українців, які складаються з трьох-чотирьох літер.

Історія походження коротких українських прізвищ: список

Є кілька видів походження коротких прізвищ в Україні. Це в основному такі, які давалися за певними ознаками: рис обличчя, характеру, місця проживання, роду діяльності, професії тощо.

  • За місцем проживання. Такі прізвища отримали люди, які приїхали здалеку, з інших земель. Спочатку їм давали прізвиська «чех», «грек», які у майбутньому переросли у прізвища: Грек, Лях, Тур, Чех, Серб.
  • За професією. Наприклад, Дяк – означає приналежність до духовенства, Коц – грубе полотно, з яким працював швець. А ще Рой, Рій, Роїк, Фліс, Поп тощо.
  • За рисами характеру та зовнішності. Ці прізвища утворені за індивідуальними рисами обличчя або характеру: Ніс, Зуб, Вух, Глух, Чуб, Рудь, Міць – так назвали найсміливіших, а Смик – це найнеспокійніший.
  • За іменами іншомовного походження. Бар – від Бартоломея, Міх – від Михайла, Нік – від Нікіфора, Паш – від Павла, Філь – від Філімона.
  • Дієслівного походження. Ці прізвища виникли від часток дієслів наказового способу – Най, Нех, Нехай. Сюди ж належить прізвище тюркського походження Гюль, яке означає «квітнути».
  • Козацькі прізвища, які утворені за вищевказаними ознаками. В реєстрі козаків також збереглися односкладові прізвища. Це Бут (Буть), Зуб, Уль, Лут, Квач, Швед, Цар, Прач, Руть, Кіт, Ус, Вовк, Жук, Шпак, Куст, Цмок.

Читайте також:

Українські прізвища, яким тисячі років: перевірте своє

Перевірте, ким були ваші предки – козаками, військовими чи дворянами: походження українських прізвищ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *