Чи вдався контрнаступ ЗСУ: оцінка британського офіцера

Якщо дивитися на кількість звільнених під час контрнаступу ЗСУ населених пунктів, то здається, що українські війська мало просунулися. Однак йдеться і про те, наскільки захисники виснажили російських окупантів.

Таку оцінку в інтерв’ю для ТСН.ua дав офіцер запасу британської армії, професор безпеки та військових досліджень, голова-засновник програми Критичних безпекових досліджень в Інституті післядипломної освіти Дохи Омар Ашур.

Чи був вдалим контрнаступ ЗСУ

Ашур не вважає, що український контрнаступ 2023 року був невдалим.

Я б не казав, що він не вдався. Були максимальні цілі – досягти Криму й розколоти російські сили навпіл. Ви мали три точки для наступу у Донецькій, Харківській та Херсонській областях, щоб переправитися на лівий берег Дніпра, бо там мінні поля не такі великі. Водночас треба було захищатися на трьох основних напрямках: на півночі Луганська в напрямку Куп’янська; Бахмут – це була здебільшого спроба зв’язати там російські елітні сили, ВДВ, щоб ворог їх не перекинув на Запорізький напрямок; і зараз Авдіївка”, – описав перебіг контрнаступу британський офіцер.

Він зазначив, що результат контрнаступальної операції ЗСУ – звільнення 14 сіл і 370 кв. км.

“Так, якщо дивитися лише з цієї точки зору, здається, що ви мало просунулися. Але також йдеться про те, наскільки ви виснажили свого ворога“, – звернув увагу професор.

Успіхи ЗСУ завдяки виснаженню ворога

Як приклад він навів той факт, що влітку 2022 року Україна втратила контроль над Лисичанськом і Сєвєродонецьком. Відбулася відома битва за Сіверський Донець, де російські окупанти втратили щонайменше два батальйони бійців і техніки. Тобто ворог захопив ці два міста з великими втратами, а Україна, так виглядало, що програла.

“Але потім, під час осінньої кампанії минулого року зі звільнення частини Харківщини, ви досягли успіхів. Чому? Бо ви виснажували ворога на початку літа трохи південніше. Тому у росіян не вистачило сил, щоб протистояти контрнаступу на Харківщині. І це для них було сюрпризом, тому вони не мали багато часу”, – пояснив Ашур.

“Тож те, що ви робите зараз, може допомогти вам пізніше, бо війна ще не закінчилася”, – зазначив він.

Війна на морі

Британський офіцер запасу також звернув увагу на події на морі. Там українські сили за допомогою морських дронів, крилатих ракет великої дальності, як-от Storm Shadow та інших, фактично змушують Чорноморський флот Росії передислокуватися, “ліквідувати його власну штаб-квартиру в Севастополі після послідовних атак з боку України”.

До слова, раніше керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко назвав напрямок, на якому ЗСУ можуть організувати стрімкий наступ.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Інтрига на фронті та шалені успіхи ЗСУ на Кримському напрямку | Мусієнко

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *