Коли в Україні розпочинається різдвяний піст: що можна їсти та поради священника

В Україні вперше святкуватимуть Різдво за новим календарем – 25 грудня. Тож і різдвяний піст розпочинається на два тижні раніше. Триватиме він від сьогодні й аж до Святвечора.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Інни Лебеденко.

В чому сенс різдвяного посту: пояснення священника

Віряни пояснюють, що дотримуються посту, аби зустріти Різдво з чистою душею. Піст – це не про їжу, а про час, коли молитва має особливу силу.

“Потрібно розуміти, що цьогоріч піст унікальний для нас через виклик війною. Як у пості ми отримуємо перемогу над шкідливими звичками, над пристрастями, над злом. Так само ми можемо молити Бога про те, щоб ми отримали перемогу і над зовнішнім ворогом”, – каже священник ПЦУ Михайло Омелян.

Та й до того ж різдвяний піст не такий суворий, як великодній. Варто відмовитися лише від їжі тваринного походження. У певні дні навіть можна пити вино і їсти, наприклад, рибу. А самих пісних страв лише в українській кухні стільки, що можна не повторитися жодного разу за всі 40 днів.

Смачні вареники під час посту

ТСН зустрілася з кулінарною експерткою Іриною Рудневською. Вона каже, що вареники можна приготувати і без сметани та вершкового масла. А квашенина, яку українці вже встигли підготувати до зими, легко може стати основою.

Квашену капусту Ірина Рудневська радить змішати зі свіжою. Замість сала для засмажування будуть печериці. Гриби, а також овочі, фрукти, бобові й каші – все це можна їсти під час різдвяного посту.

Тісто на вареники експертка готує заварне, тобто на воді. Для начинки – цибуля, капуста, журавлина. Хоча варіацій того, що покласти всередину, крім капусти, безліч. Причому і солодких, і солоних.

“Це лише одна з багатьох простих, але водночас смачних страв. І на наступні 39 днів їх можна знайти ще чимало. Головне – пам'ятати, що піст – це, звісно, і про їжу, але не тільки”, – каже кореспондентка ТСН Інна Лебеденко. 

Піст має бути корисним, а не шкідливим

Дієтологи наголошують, що піст має бути корисним, а не шкідливим.

“Люди, яким не можна точно постувати – це діти, особливо до 14-16 років, залежно від метаболізму. Це, звісно, вагітні жінки, жінки, які годують грудьми, які планують вагітність, щоб не зайти в якісь дефіцити, особливо амінокислот, які ми під час посту й так не отримуємо”, – каже лікарка-дієтологиня Яна Музира.

Церква робить також послаблення для військових на передовій і людей, які мають хронічні захворювання.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ❓ Коли Різдвяний піст за новим календарем? Нові дати та традиції

Нагадаємо, ТСН.ua писав про календар постів на 2024 рік.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *