Як Росія планувала перешкодити вступу Фінляндії та Швеції до НАТО – журналістське розслідування

Росія планувала завадити вступу Фінляндії та Швеції до НАТО.

Про це йдеться у розвідувальній доповіді, на яку посилається редакція журналістських розслідувань Yle MOT.

Згідно з інформацією журналістів, російська розвідка готувала кампанію, зокрема з організацією акцій протесту та демонстраціями.

“План став відомий із меморандуму, складеного російським офіцером розвідки. Внаслідок витоку документ потрапив до Центру журналістських розслідувань ”Досьє”, – пишуть журналісти.

Про що йдеться в документі розвідки РФ

У плані розвідки йдеться, що сильні протести у Швеції після спалення Корану посилили страх перед ісламом у країнах ЄС. Документ закликає до подальшого нагнітання цієї напруженості.

Метою було посилення тертя між Туреччиною, а також європейськими країнами й НАТО.

Поліція безпеки Фінляндії підтверджує, що знала про плани російської розвідки щодо підбурювання до демонстрацій і в Фінляндії. Служба безпеки та розвідки Фінляндії (SUPO) не коментує подальшої оперативної діяльності.

Водночас, як пишуть журналісти, в документах, отриманих редакцією MOT, немає жодних ознак того, що Росія справді реалізувала свої плани у Фінляндії.

Нагадаємо, наприкінці листопада 2023 року Туреччина повідомила НАТО, що ратифікацію заявки Швеції на членство не буде завершено вчасно, щоб дозволити провести церемонію вступу на зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу.

А в жовтні турецький президент  Реджеп Таїп Ердоган запропонував парламенту розглянути заявку про членство Швеції в НАТО. Він підписав відповідний протокол.

Тоді парламент Угорщини відхилив пропозицію провести голосування щодо ратифікації заявки Швеції на вступ до НАТО.

Читайте також: 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *