Тіла змогли дістати на 40 день: моторошна історія обстрілу окупантами стадіону в Чернігові (фото, відео)

В Чернігові окупанти в березні 2022 року скинули на місцевий стадіон 8 авіабомб. Тоді там чергували місцеві тероборонівці, адже окупанти могли висадити на стадіоні десант. Під час обстрілу на цьому місці загинуло 8 захисників України.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Валентини Доброти.

Як окупанти бомбили стадіон у Чернігові

Раніше на стадіоні в Чернігові займалися різні спортсмени. В ніч проти 11 березня 2022 року стадіон бомбили двічі – кажуть бійці, які тут чергували. Спочатку ближче до опівночі, а потім о четвертій ранку. Юрій Медвідь припускає, що технічно на поле одночасно могли сісти чотири гелікоптери з російськими окупантами і тоді б російські війська взяли Чернігів.

“Вони б у спину нашим військовим і теробороні пробили б дорогу. Для проходу російських військ з боку Сеньковки, їх багато йшло колонами”, – каже військовий ЗСУ Юрій Медвідь.

Юрій, як і інші містяни, пішов боронити Чернігів у перші дні повномасштабного вторгнення. Місто, власне, вже було в кільці окупантів, але вони ніяк не могли прорвати нашу оборону. Тому безкінечно бомбили з неба.

Під бетонними плитами Юрій Медвідь лежав сім годин. Спочатку він відкопувався сам. Потім рятувальники навколо нього бетон пиляли болгаркою. Витягли. Але відмовляли ноги та нирки. А вже через місяць у лікарні чоловік дізнався, що під завалами він лежав за два метри від бомби, яка тоді не вибухнула.

На стадіоні загинуло 8 тероборонівців

Олексій Єременко зі своїм сином Павлом тієї ночі був в іншому крилі стадіону. Під час авіаудару вони саме збиралися на чергування. Саме тоді його син отримав тяжкі травми і помер 12 березня. Загалом тієї ночі на стадіоні загинуло 8 тероборонівців.

Тіла їхніх  синів – Саші  Колоска та  Павла Железняка – з-під завалів дістали лише на сороковий день. Коли вже звільнили область від окупантів. Щоб одразу відкопати тіла, тоді не було ні техніки, ні людей.

Ті , хто вижив, далі служать у ЗСУ. Олексій Єременко каже, попри травми, він мусить помститися за свого сина. Йому було лише 24, студент педінституту.

Павла Єременка, як і інших загиблих тероборонівців, посмертно нагородили орденом за мужність третього ступеня.

Окрім Олега Леонтьєва – його донька Ірина через суд виборює, щоб її батька визнали захисником України.

“Він не числиться у військкоматі, він не числиться у ТРО, доволі все було хаотично на той момент, формування бригад ТРО, зачислення воно відбувалося, як я розумію, вже у квітні”, – каже Ірина Леонтьєва, донька загиблого Олега Леонтьєва.

Що планують робити зі стадіоном

На цьому стадіоні, де тепер висять портрети загиблих оборонців, колись футбольний клуб “Десна” грав домашні матчі.

“Я вважаю, що ця історія, вона може почекати насправді. Зараз критичніше, що є на Чернігівщині, – це відновлення житла. Це житло і критична інфраструктура. А стадіон ми обов'язково відновимо, і обов'язково там будуть займатися наші спортсмени”, – каже В'ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОВА.

Окрім стадіону, під час бомбардування знищено літній театр і музей старожитностей Василя Тарнавського, там ще була бібліотека для юнацтва. Вони поряд зі спортивною ареною. Приміщення музею – це пам'ятка архітектури і його нині консервують за кошти світового фонду пам'яток.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 15:00 за 11 березня 2024 року | Новини України

Нагадаємо, штурмовики ЗСУ розповіли про наступ окупантів і контактні бої.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *