Як зрозуміти, що час садити картоплю: за погодніми умовами та народними прикметами

Вирощування картоплі — процес, який вимагає уваги до деталей. Садіння вважається одним з найважливіших процесів, адже від нього прямо залежить майбутній урожай. Робити це потрібно у правильний час.

Як визначити, що час садити картоплю? Хтось користується місячним календарем, хтось підглядає у сусідів. Але досвідчені городники знають, що потрібно звертати увагу й на погодні умови.

Насамперед варто зазначити, що картопля є теплолюбною рослиною. Тому садити її потрібно тоді, коли земля вже прогріється до +8-10 градусів на глибині 12-14 см. В середньому по Україні це відбувається на початку травня. Однак точні терміни можуть змінюватися залежно від регіону та погодніх умов.

Як підготувати бульби до садіння

Важливим процесом є підготовка бульб до висаджування. Городники радять приблизно за місяць до цього винести їх зі сховища, щоб вони проросли. Так ви отримаєте дружні та доволі міцні паростки.

Пророщувати картоплю можна різними способами:

  • у ящиках — бульби викладають в один шар на вологі торф чи тирсу;
  • на світлі — бульби розміщують у світлому місці паростками догори (наприклад, на підвіконні);
  • в теплому приміщенні — температура повітря повинна досягати +15-20 градусів, але приміщення має бути темним.

Потрібно також правильно садити картоплю. Насамперед між рядками має бути відстань 60-70 см. Викопуються лунки глибиною до 15 см і в них розташовуються кілька бульб паростками догори. Лунки засипаються землею з формуванням невеликих пагорбів.

Коли садити картоплю за народними прикметами

Наші пращури не мали можливості звертатися до місячного календаря, а тому час садіння картоплі визначали за народними прикметами. Деякі з них можна використати й сьогодні:

  • на бузині з'явилися квіти — можна починати садити картоплю;
  • коли на березі листя вже досягає розміру копійки — настав час садити бульби;
  • киньте грудку землі на дорогу — якщо вона прилипла, ґрунт ще надто вологий, а якщо розсипалася — можете садити.

Останнім терміном висаджування картоплі в давнину вважався “літній” Миколай (за новим календарем — 9 травня, за старим — 22 травня).

Звісно, винятково на народні прикмети покладатися не варто, краще звернути увагу на метереологічні прогнози у вашому регіоні.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *