Традиційно стіл на Паску повинен складатися із 40 різноманітних страв. Така кількість обумовлена кількістю днів Великого посту. Звичайно зараз так багато страв не готують, головними залишаються три страви: фарбовані яйця, паска, м'ясні страви, салати також не завадять.
Паска — це найважливіша святкова випічка. Щоб вона була смачною, потрібно ретельно дотримуватися рецепту її приготування.
Меню на Великдень. Рецепт класичної паски
Інгредієнти для приготування класичної паски.
Для опари:
- 0,5 л молока, бажано 3.2%;
- 50 г «живих» дріжджів пресованого типу;
- 1 ст. л. цукру-піску;
- 100 г пшеничного борошна.
Для тіста:
- 4 яйця;
- 2 яєчних жовтки;
- 1 кг пшеничного борошна;
- дві дрібки солі;
- 200 г вершкового масла, бажано 82% жирності;
- 300 г цукру-піску;
- 2 пакетики ванільного цукру;
- 50 г сушених родзинок;
- 50 г різноколірних цукатів;
- натерта цедра з одного цитрусового.
Як приготувати класичну паску в духовці
- Приготувати опару. Для цього молоко прогріти до 35° C. Розкришені, можна руками, дріжджі додати в молоко, мішати їх до повного розчинення в молоці. Засипати в молоко 1 ст. л. цукру та 100 г просіяного борошна. Добре перемішати опару та залишити її на пів години в теплі.
- Коли опара збільшиться у 2-3 рази, додати решту борошна. Окремо змішати яйця, жовтки, цукор і сіль та акуратно ввести суміш яєць в підготовлену опару. Готове тісто повинно відстоятися мінімум 1 годину.
- Добре розм'якшити масло, можна підтопити його на водяній бані. Влити розтоплене масло в тісто.
- Додати в тісто заздалегідь намочені та набряклі родзинки, ванільний пісок, промиті та просушені цукати, натерту цедру цитрусових.
- Мішати тісто руками до тих пір, поки воно не стане м'яким, в'язким, але не липким.
- Приготуйте заздалегідь місткість для тіста, промажте паперовою серветкою, змоченою в олії. Покладіть тісто в миску і накрийте тонким рушником, щоб не обвітрювалося. Воно повинно стояти в теплі, за годину маса вирости удвічі.
- Коли тісто підніметься, знову треба його пом'яти. Змоченими олією долонями відокремте від маси кулю, злегка скрутіть її в долонях і покладіть на денце форми. Поставте тісто ще на 40 хвилин в тепло.
- В попередню розігріту до 170 градусів духовку поставити тісто випікатися протягом 30-50 хвилин. Час залежить від діаметру форми, в якій випікається паска. ЇЇ готовність перевіряється дерев'яною шпажкою.
- Після охолодження прикрасити верхівку паски глазур'ю та кондитерською посипкою.
Меню на Великдень. Рецепт м'яса, запеченого в духовці
Інгредієнти для приготування запеченого м'яса:
- 2 кг свиної вирізки;
- 1 столова ложка солі;
- головка часнику середнього розміру;
- три лаврових листочки;
- найкраще, якщо є спеціальний набір спецій “Для м'яса”.
Приготування запеченого м'яса в духовці
- Вирізку бажано сполоснути під холодною водою.
- Чистимо часник. Частину його нарізаємо тонкими шматочками для шпигування, решту ріжемо дрібно для натирання м'яса зверху.
- Добре солимо м'ясо, що стекло. Робимо у ньому проколи глибше ніж до середини шматка і починаємо шпигувати шматочками часнику з лавровим листом.
- М'ясо натираємо подрібненим часником і щедро посипаємо його спеціями зверху. Посипати потрібно так, щоб м'ясо мало вигляд, як в паніруванні.
- Перекладаємо м'ясо у форму для запікання. Закриваємо її харчовою плівкою і ставимо в холодне місце на 4 години.
- Запікаємо м'ясо на нижніму рівні духовки за температури 180-200 градусів протягом 1,5-2 годин, звичайно без плівки.
- Протикаємо м'ясо зубочисткою, щоб зрозуміти його готовність. Якщо витікає прозора рідина – воно готове, якщо м'ясо кровить – необхідно запікати далі.
Меню на Великдень. Рецепт кручеників із чорносливом
Інгредієнти для приготування кручеників із чорносливом
- 500 г свинини;
- 200 г чорносливу;
- 200 г твердого сиру;
- м'ясний бульйон;
- сіль, перець на свій смак
Приготування кручеників із чорносливом
- Як звичайно готуємо свинячі битки.
- Розмочений чорнослив нарізаємо шматочками.
- Натираємо сир на терці.
- На приготовлений биток викладаємо чорнослив та сир.
- Завертаємо рулетики. Щоб вони не розгорталися, закріплюємо краї зубочистками.
- Складаємо крученики в каструлю, заливаємо їх бульйоном.
- Ставимо місткість із кручениками в духовку на 30-35 хвилин
Меню на Великдень. Лаваш із червоною рибою
Інгредієнти для приготування лаваша із червоною рибою
- один лаваш;
- 180-200 г правленого вершкового сирку, можна замінити іншим;
- 200 г малосольного філе лосося або сьомги;
- зелень – петрушка, кінза, кріп;
- 1 лимон.
Приготування рулету з лавашем та червоною рибою
- Рибу порізати на шматочки.
- Додати до неї різану зелень та сир, добре перемішати. Полити видавленим лимонним соком.
- Розкласти рівномірно рибу з сиром та зеленню по всьому лавашу.
- Завернути лаваш з рибою в рулет і загорнути в плівку. Поставити рулет в холодильник на 20 хвилин.
- Порізати рулет на частини.
Меню на Великдень. Салат із пекінки та курки
Інгредієнти для приготування салату з пекінки та курки
- 350-400 г курячої грудки;
- 300 г шампіньйонів;
- 300 г пекінської капусти;
- одна головка ріпчастої цибулі;
- 1 помідор середнього розміру;
- 150 г твердого сиру;
- майонез на смак;
- сіль дрібка.
Приготування салату з пекінки та курки
- Пекінську капусту пошинкувати.
- Сир натираємо на тертці.
- Порізати шампіньйони на шматочки середнього розміру;
- Цибулю нарізаємо скибочками;
- Помідори нарізаємо на шматочки середнього розміру;
- З'єднуємо капусту з сиром, шампіньйонами, цибулею, помідорами, солимо та заправляємо майонезом.
Меню на Великдень. Салат із курячою печінкою та грибами
Інгредієнти для приготування салату з курячою печінкою та грибами
- 300 курячої печінки;
- 300 г грибів;
- 3 картоплини;
- 3 яйця;
- 150 г твердого сиру;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- сіль, перець до смаку
- олія.
Приготування салату з курячою печінкою та грибами
- Помиту картоплю та моркву відварити до готовності.
- Відварити яйця.
- Цибулю порізати кільцями.
- Шампіньйони порізати на шматочки.
- Обсмажити на олії шампіньйони з грибами;
- Обсмажити на олії курячу печінку.
Викласти інгредієнти салату такий шарами:
Перший шар – натерта на терці відварена картопля з грибами та цибулею, перемащені майонезом;
Другий шар – натерта на терці відварена морква, підсмажена печінка з цибулею, перемащені майонезом;
Третій шар – натертий сир із майонезом;
Зверху посипати натертими на терці яйцями.
Читайте також: