Корупційні чистки чи показуха на Вінницькій митниці?

Останнім часом всюди ширяться новини про Вінницьку митницю, там вони викривають корупціонерів з центру, там ловлять своїх же, і все ллється на новопризначеного очільника.

Систематичні вимагання та отримання неправомірної вигоди, збирання «данини», затримання на хабарях посадовців – автоматично ототожнюють із «новим обличчям» вінницької митслужби. На думку більшості, новопризначений виконувач обов’язків керівника митниці, створив низку протиправних механізмів протиправного збагачення через використання ласої посади. «Такого обсягу корупції на Вінницькій митниці ще не було» – зазначає чимало громадян. Але чи це справді так? Чи були вінницькі митники білими та пухнастими до призначення Борисенка А.В., однозначно, ні!

На жаль, корупція була невід’ємною частиною митниці, наскільки укорінена та прогнила система чіткої ієрархії, де один посадовець прикриває іншого посадовця, а «несистемного бійця» просто виводять з гри. Мабуть це знайомо усім? Але говорити про це чомусь було не прийнято. З певною періодичністю високопосадовці віддавали в жертву чергову «шістку», і все… питання закрите, працюємо далі.

Разом з тим, бажання змін, реформування, перебудова системи управління, призводить до викриття масштабних корупційних схем. Дедалі частіше затримуються не лише «пішаки» але й «королі» різноманітних «державних шахівниць», і Вінницька митниця не є винятком. При цьому, кожен розголос про успішні викриття корупційних механізмів сприймається як щось небачене раніше.

Але кадри ж старі, схеми старі… І питань то по суті до Борисенка наразі немає, але часті викриття корупційних проявів прив’язують як злих собак саме до нього. Поки однозначно невідомо, яку роль та позицію займе саме Борисенко, але як мінімум те, що останній не перешкоджає викриттю хабарників уже хороший знак. Зрозуміло, що за таких обставин «відрубані голови» та інші зацікавлені особи, продовжуватимуть прив’язувати «за вуха» до виявлених корупційних схем Борисенка та всіх недругів, звалюючи усю провину із себе та близького оточення.

Досі залишаються окремі представники, які віддають прихильність не роботі у відкриту, а «старому порядку», бо там все вигідно і зрозуміло: заніс частку тому, залишив певну суму іншому, а решта собі. Таким вигідно кричати «небачена корупція» та розставляти знаки «дорівнює» напроти однієї чи іншої особи. Тільки ледачий не збагне, що порядок можна навести виключно жорстко і в колаборації, що дуже важко, бо багатьом це насправді не вигідно.

Тож запасаємось попкорном і продовжуємо стежити: чи боротьба за світле майбутнє на митниці розпочалась, і ми читаємо про «сколи», які летять від глобальної чистки від корупціонерів Вінницької митниці, яка прийшла зі зміною керівництва чи все ж таки про чергову показуху?! 

Побачимо згодом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *