Дрова мають відповідати одній важливій вимозі – добре віддавати тепло і мати високу горючість. Ця якість залежить не лише від деревини, але й від її вологості. Якщо ви візьмете правильні дрова, але вони будуть погано підсушені, то під час горіння дерево виділятиме надто багато диму.
Ще один момент, на який варто звертати увагу, – це здатність деревини виділяти сажу під час горіння, а також ті речовини, які осідають у димоході. Димохід печі після таких дров доволі важко прочистити.
Якими дровами краще топити піч
- Дуб – вважається найкращим варіантом для опалення житлових приміщень, однак цінник буде доволі високим. Основними перевагами дров з дубу є довгий час горіння, щільна деревина, високе тепловіддавання.
- Клен, бук, граб, ясен – своїми властивостями дуже схожі на дуб, тому що довго горять, повільно розгораються і мають високе тепловіддавання.
- Береза – дуже популярна для обігрівання житлових приміщень. Такі дрова швидко сохнуть, мають приємний аромат, легко розколюються, виділяють багато жару під час горіння, недорогі. Єдиний мінус берези полягає в тому, що вона швидко гниє, тому неможливо запастися дровами на тривалий час.
- Осика, вільха – дають менше тепла, ніж інші дрова, проте найбільшою їхньою перевагою є те, що вони допомагають прочистити димохід від сажі. Вони не димлять під час горіння.
А ось деякі дрова краще не використовувати для опалення житлових приміщень. І це всі хвойні (крім модрини), тому що вони виділяють під час горіння багато смоли, яка збирається у проміжках між волокнами деревини. Дрова виділяють густий дим, який осідатиме на стінках димаря як липка сажа. А ще вони дуже швидко згорають.
Хвойні дерева використовують для камінів з відкритою топкою (вони приємно потріскують під час горіння) і для опалення лазні (наповнюють приміщення приємним ароматом). Якщо ви використовуєте дрова з ялини чи сосни для опалення печі, закидайте разом деревину осики чи вільхи, яка буде очищати димар від сажі.
Читайте також: