Як розповіли в Onet, відома дієтологиня Ганна Столінська наголошує: смажена риба – не найкращий вибір. За такого способу приготування корисні омега-3 жирні кислоти можуть зникнути аж на 85%. Однак існують значно корисніші варіанти.
Наприклад, риба, приготовлена на грилі, зберігає більше поживних речовин, проте втрати однаково становлять 40–50%. Це кращий варіант, ніж звичайне смаження, але все ще далекий від ідеального.
Оптимальними методами приготування є запікання, яке зберігає 85–90% корисних речовин, або приготування на парі, що майже не впливає на вміст омега-3.
Але й це не все! Дієтологиня додає, що найбільша концентрація омега-3 міститься під шкіркою та біля кісток, тому найкращий вибір – купувати рибу цілком.
Ганна Столінська рекомендує додавати до риби куркуму, орегано, розмарин і чебрець. Ці спеції не лише надають страві яскравого смаку, а й мають потужні протизапальні властивості, сприяючи кращому засвоєнню омега-3 жирних кислот.
Важливо й те, в чому саме готується риба. Популярні тефлонові сковорідки – не найкращий варіант, оскільки їхнє покриття може руйнуватися під впливом високих температур. Металевий посуд без покриття також небажаний, адже він вступає в реакцію з омега-3, знижуючи їхню користь.
Що ж обрати? Експертка радить готувати рибу в сталевій або бамбуковій пароварці, використовувати жароміцний скляний чи керамічний посуд, а також обирати чавунні або керамічні сковорідки для приготування.
Читайте також: