Основний харчовий продукт половини людства стане токсичним: дослідження

Рис — основа раціону для половини населення Землі, особливо в країнах, що розвиваються. Але нове дослідження попереджає, що глобальне потепління може зробити зернову культуру токсичною.

Про це повідомило видання Inside Climate News.

Рис вирощують у затоплених полях, де він активно поглинає воду — разом із розчиненими в ній токсинами. Особливо небезпечний неорганічний миш’як, який потрапляє у воду через промислові забруднення та природні джерела. Високі температури та зростання рівня CO₂ у атмосфері прискорюють цей процес.

Протягом шести років науковці зі США та Китаю вирощували рис у різних кліматичних умовах. В результаті виявилося, що:

  • Підвищення температури збільшує вміст миш’яку в зернах.

  • Високий рівень CO₂ посилює цей ефект.

  • У поєднанні ці фактори роблять рис значно токсичнішим.

Неорганічний миш’як викликає рак, ураження серця та нервової системи. Найбільш вразливі — діти, які часто їдять рисові каші. За прогнозами, найсильніше постраждають жителі Азії.

Вчені пропонують кілька рішень:

  • Селекція нових сортів, стійких до поглинання миш’яку.

  • Контроль за рівнем миш’яку в рисі.

  • Обмеження споживання рису дітьми.

Нагадаємо, вчені знайшли діру на Марсі, яка може вести до схованки інопланетного життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *