-
Вирощувати на ділянці не один сорт полуниці, а зразу декілька. Бажано, щоб були сорти с різними періодами достигання — ранньостиглі, середньостиглі, пізньостиглі. Що це дасть? У шкідників та хвороб не буде можливості адаптуватися одразу до нових видів рослин, а ягоди можна буде збирати увесь сезон. І вони будуть з різними смаковими якостями.
-
Як під час появи листочків, так і в період цвітіння, зав’язі ягід полуницю треба поливати. Бажано поливати полуницю після кожного збирання ягід.
-
Щоб волога швидко не випаровувалася і щоб полуницю не довелося часто поливати, мульчуйте її. Для цього чудово підійдуть хвойні голки, скошена трава або солома.
-
Для захисту від такої поширеної хвороби полуниці, як сіра гниль, ефективніше мульчувати не хвоєю, а саме соломою. Під соломою розвивається мікрофлора, антагоністична грибковим інфекціям, у тому числі й сірій гнилі. Без обробки фунгіцидами на грядках, укритих соломою, сірої гнилизни буває набагато менше, ніж на відкритому ґрунті. І звичайно, треба дотримуватися правил агротехніки — уникати загущеності, прополювати, розпушувати або мульчувати ґрунт, своєчасно знищувати хворі ягоди.
-
Підгодовуйте полуницю азотними добривами. Для цього підійдуть не лише магазинні добрива, а й домашні з великим вмістом азоту. Це курячий послід, коров’як, зола, настій кропиви. Щоб стимулювати родючість, під кожен кущ вливайте по 0,5 літра розчину цього добрива.
-
Бувалі городники рекомендують звернути увагу на одну натуральну й дешеву підгодівлю, яка робить ягоди полуниці напрочуд солодкими та великими. Йдеться про крохмаль. Потрібно 200 грамів крохмалю змішати з двома літрами води та закип’ятити цей розчин. Потім розбавити його з 10 літрами чистої води. Зволожувати ґрунт цим розчином треба рясно.
-
Щоб в полуниці не було шкідників, між рядками полуниці можна посадити часник або чорнобривці. Своїм запахом вони відлякуватимуть усіх шкідників.
