Під час візиту до України європейські лідери Еммануель Макрон, Дональд Туск, Кір Стармер і Фрідріх Мерц спробували традиційні страви української кухні.
Про це розповів ресторатор і дослідник української кухні Євген Клопотенко.
Так, вчора, 10 травня до Києва залізницею прибули президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністри Польщі та Великої Британії Дональд Туск і Кір Стармер, а також канцлер Німеччини Фрідріх Мерц.
За словами Клопотенка, Макрон їв борщ і качану кашу, Стармер замовив сирники, Туск — галушки, а Мерц — львівський сирник.
Загалом меню включало такі страви:
-
Сирники з лекваром
-
Пиріжки з яблуками
-
Пиріжки з вишнями
-
Качана каша
-
Львівський сирник
-
Борщ з печі
-
Галушки
-
Палюшки
-
Голубці
-
Буковинська начинка
Вина:
-
Піно Нуар від «Бейкуш»
-
Каберне Совіньйон від «Виноман»
-
Аліберне від «Виноман»
-
Артанія від «Бейкуш»
-
Першотвір від «Біологіст»
«Українська кухня знову працює на дипломатичному рівні. Бо це важливий елемент як дипломатії, так і промоції. Якщо після візиту переговори підуть краще — ми ні до чого. Це все смак», — зазначив Клопотенко.
Нагадаємо, під час зустрічі «Коаліції охочих» у Києві лідери України, Франції, Британії, Німеччини та Польщі ухвалили рішення про розміщення миротворчого контингенту в Україні після припинення вогню.