11 продуктів для здорового довголіття: що радить наука

Сучасна наука дедалі частіше підтверджує, що наш вибір способу життя, а не лише генетика, відіграє ключову роль у тому, як ми старіємо. За словами деяких дієтологів, близько 75% нашого здоров’я визначається саме цим вибором, і харчування посідає тут особливе місце. Правильно підібраний раціон може не лише забезпечити енергію і гарний настрій, а й покращити травлення та якість сну, що є фундаментальними для якісного життя, особливо з віком.

Про це повідомило видання eatingwell.com.

«Дієта з високим вмістом поживних речовин, в якій особлива увага приділяється рослинним джерелам, пов’язана з більш низькою смертністю і більш здоровим довголіттям», — зазначила докторка медичних наук Цяньчжи Цзян.

Топ-11 продуктів для омолодження організму

Дієтологи назвали низку продуктів, які можуть не лише продовжити, а й значно покращити якість життя. Ось 11 «еліксирів молодості», які варто додати до свого раціону:

  • Волоські горіхи: регулярне вживання може зменшити запалення та покращити когнітивне старіння. Вони також можуть допомогти запобігти раннім змінам мозку, які ведуть до хвороби Альцгеймера.

  • Морські водорості: ці низькокалорійні продукти, багаті на клітковину та вітаміни, знижують ризик діабету й серцево-судинних захворювань.

  • Консервована або сушена квасоля: містить рослинний білок, клітковину, вітаміни, мінерали та поліфеноли з протизапальними й антиоксидантними властивостями.

  • Оливкова олія першого віджиму: ключовий інгредієнт середземноморської дієти, багатий на мононенасичені жири й поліфеноли.

  • Насіння чіа: джерело омега-3 жирних кислот і розчинної клітковини, знижує високий рівень холестерину та кров’яний тиск.

  • Чорнослив: містить вітамін К, бор, кальцій, магній і фенольні сполуки, необхідні для міцних кісток.

  • Харчові дріжджі: рослинне джерело вітаміну B12, додає натуральний сирний смак без зайвого жиру та натрію.

  • Зелений чай: містить поживні речовини, які знижують стрес і підтримують когнітивне здоров’я.

  • Трави та спеції: сприяють здоров’ю мозку й серця.

  • Консервована риба: багата на жирні кислоти омега-3, які зменшують запалення і підтримують здоров’я мозку.

  • Цільні злаки: містять клітковину для здоров’я кишківника, вітаміни групи В для енергії та вуглеводи для стабілізації рівня цукру в крові.

Раніше ми повідомляли, дефіцит яких вітамінів і мінералів може заважати схудненню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *