Як ще називають ревінь в Україні: ви могли навіть і не чути таких слів

Ця рослина має короткий сезон дозрівання, коли нею можна смакувати. Хоча ревінь — це овоч, адже його їстівною частиною є стебла, через солодкуватий смак його часто вживають як фрукт.

Латинська назва цієї культури — Rheum, а в Україні ревінь відомий під різними назвами, які походять з інших мовних традицій.

Ймовірно, слово “ревінь” має тюркське коріння — ravent. Водночас в Україні використовують й інші назви, запозичені з європейських мов.

За однією з версій, ревінь почали культивувати ще в Стародавній Греції та Римі. Рослина прийшла до Європи з Китаю через території біля Волги.

Грецька назва ревеню — rhabarbaros — означає “чужинець з-над Волги”. Цей термін трансформувався в англійську rhubarb і німецьку rhabarber.

В Україні ревінь відомий під різними назвами, зокрема:

  • ревінь

  • румбамбар

  • рабарбар

  • рамбамбар

  • ромбамбар

  • румбумбар

  • барбар

Цей представник флори Південно-Східної Азії налічує понад тридцять різновидів, з яких лише деякі використовують як овочеві, лікувальні або декоративні рослини. Водночас його споживання сягає більше трьох тисяч років історії.

В Україні найпоширенішими є ревінь хвилястий і ревінь чорноморський.

Зовні ревінь нагадує лопух або буряк — міцні стебла, на яких розташоване велике зелене листя. Воно містить багато щавлевої кислоти, тому його не вживають у їжу, а їстівною частиною є саме соковиті стебла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *