Чим замінити майонез на святковому столі

Наближаються Різдво та Новий рік, українці готуються до свят, закуповують продукти, поки вони не здорожчали, вирішують, що приготувати.

Майже кожна господиня використовує майонез для заправки салатів, різних страв. А оскільки зараз усе більше людей надають перевагу здоровому харчуванню, вони задумуються, як приготувати традиційні святкові страви без майонезу.

Розповідаємо, чим можна замінити майонез у “шубі”, олів'є, що використовувати замість нього.

Чим замінити майонез: найкращі варіанти

Сметаною або соусами, приготованими на її основі

Сметаною можна заправляти буквально все. Існує не так багато страв, у яких вона виявилася б недоречною. Сметаною можна заправляти салати, у ній можна тушкувати м'ясо тощо. Ця вершкова, ніжна, нейтральна, з легкою приємною кислинкою добавка хоч і не зможе зробити страву такою ж виразною, як із майонезом, але, безперечно, зробить новорічний салат смачним.

Рецепт сметанного соусу з гірчицею

Цей соус чудово підійде для м'ясних страв, “шуби”, інших салатів, які потрібно викладати шарами.

Знадобиться: 

  • сметана – 200 г,

  • жовтки варені – 2 шт.,

  • гірчиця діжонська – 1 ст. л.,

  • сіль – за смаком.

Приготування:

Жовтки розтираємо виделкою або руками, додаємо сметану і добре перемішуємо до максимальної однорідності. Додаємо гірчицю і сіль, знову перемішуємо.

Сметанна заправка з горіхами

Чудово підійде до м'яса, свіжих чи запечених овочів, салатів із м'ясом, птицею та квасолею.

Інгредієнти:

  • сметана – 400 мл,

  • часник – 3 зубчики,

  • горіхи волоські мелені – склянка,

  • перець, сіль, зелень – за смаком.

Всі складники треба добре перемішати.

Грецький йогурт і соуси з нього

Перевага йогурту, як заправки, в тому, що він низькокалорійний і містить велику кількість білка та пробіотиків. Можна використовувати грецький йогурт у чистому вигляді або в поєднанні з лимонним соком, гірчицею, яблучним оцтом і спеціями.

Заправка з йогуртом і медом

Таким соусом можна замінити майонез в олів'є, “мімозі”, “шубі”. Можна використовувати в овочевих салатах.

Інгредієнти:

  • йогурт – одна склянка,

  • гірчиця – 2 ч. л.,

  • мед світлий рідкий – 1/2 ст. л.,

  • сік лимонний – 1-2 ст. л.,

  • цедра лимонна натерта – 1 ч. л.,

  • сіль – за смаком.

Йогурт збити з медом і гірчицею. Додати всі інші складники, знову збити.

Рецепт сирного соусу з йогуртом

Інгредієнти:

  • йогурт – 200 мл,

  • сир домашній – 200 г,

  • жовтки варені – 2 шт.,

  • гірчиця – 2 ч. л.,

  • сік лимонний – 2 ч. л.,

  • сіль, прованські трави – за смаком.

Сир протерти через дрібне сито. Додати до нього варені жовтки і йогурт. Збити до однорідності. Додати решту інгредієнтів і знову збити. Соус має бути густим.

Соуси на основі олії

Рецепт традиційної європейської заправки для овочевих салатів

Інгредієнти:

  • олія нерафінована – 200 мл,
  • оцет яблучний натуральний – 3 ст. л.,
  • гірчиця – 3 ч. л.,
  • сіль, перець – за смаком.

Все збити вінчиком, заправити салат безпосередньо перед подаванням.

Рецепт заправки із соусом теріякі

Підходить до овочевих салатів, салатів із куркою чи індиком, рибою чи морепродуктами.

Інгредієнти:

  • сік лимонний – 1-2 ст. л.,
  • часник – 1 зубчик,
  • цукор – 1 ч. л.,
  • гірчиця – 1/2 ч. л.,
  • олія оливкова – 100 мл,
  • соус теріякі – 2 ст. л.,
  • сіль, перець – за смаком.

Всі інгредієнти збити вінчиком, заправляти салат безпосередньо перед подаванням.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *