Мобілізація жінок: у Мережі розгортається скандал – Зеленський прокоментував

В Україні не вщухають розмови про мобілізацію жінок. Ба більше, ця тема стає чи не найгострішою у суспільстві. А розносять розмови не хтось там, а народні депутати. Головна ініціаторка – Марʼяна Безугла, принаймні у своєму фейсбуці. Там народна обраниця щодня закидає нові дописи про те, що жінкам час на фронт, а мобілізація, мовляв, має бути рівною.

Детальніше про бурхливе обговорення у суспільстві та реакцію президента Зеленського – в ексклюзиві TSN.ua.

Що обурило людей

Збурила Мережу заява Безуглої, де вона заявила, що для всіх жінок мають зробити мобілізацію. Люди почали засипати Марʼяну коментарями із запитаннями на кшталт – хто придумав це нововведення, чи є у неї взагалі повноваження таке заявляти, скільки платитимуть жінкам і ще сотні запитань і коментарів, зокрема:

  • “Так жінка на фото гарні гроші за свою роботу отримувала. А у нас, так розумію, хочуть три копійки і баланду платити. Якби платили достойну зарплату, то у нас і мобілізації не потрібно було. Люди б самі прийшли.
  • Ми підемо на фронт тільки після наших шанованих депутаток, дружин і доньок депутатів та чиновників, якщо рівноправ'я, то всім.
  • Позбавляти громадянства?! Вам не здається, що Ви перевищили всі погані прогнози стосовно компетентності… Де це зазначено в Конституції?”

Абсурдним заявам нема меж

До слова, про громадянство. Безугла у своєму фейсбуці вирішила запустити таке голосування без жартів. Запитує українців, чи готові вони відмовитися від громадянства в обмін на такий собі “імунітет” від мобілізації. Реакція не змусила на себе чекати. Користувачі залишили такі гнівні коментарі:

  • “До питання не вистачає ще пояснення: в разі мобілізації куди дітей, які вже є? І влада також буде забезпечувати жіночі потреби, як і хлопців? Хто буде робити збори – бабулі з пенсії?
  • А ти хто така, без мізків, щоб відмовлятися від громадянства?
  • По вашому, дітей до сиротинця, головне, щоб програма за знищення набирала обертів?? Як на мене, то й чоловіки такої долі не заслуговують. А от такі чарівні на голову безумні, і верховна зрада з її свинями, так.
  • Що Ви робите? Навіщо давати ворогу привід?”

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ВСІХ ЖІНОК – НА ВІЙНУ?! Мобілізація і новий скандал у мережі! Хто за цим стоїть?

Реакція військових

Відреагував на божевільні ідеї Безуглої полковник ЗСУ Анатолій Штефан. Він відкрито заявив, що нардепка трудиться на благо окупантів. І показав, як допис нардепки розтягнули російські пропагандисти із гучними заголовками.

“Народний депутат України Мар'яна Безугла продовжує працювати на російську пропаганду. Інформаційна кампанія щодо дискредитації ЗС України та її керівництва також не припинена. Мовчазна згода на такі дії чи недоторканність?”

Відповідь Безуглої не змусила на себе довго чекати

Вона написала: “Всенагороджений полковник Анатолій Штефан звинуватив мене в роботі на пропаганду рф. Я не пропаганда – я правда, якою б гіркою вона не була. росія нехай бачить, що навіть у війну можлива демократія. А про пропаганду для рф, “Штірліц”, Ви б уже мовчали. І це помічник головкома ЗСУ (!). Зовсім уже там втратили зв’язок у кабінетах”.

Далі Безугла розкидається заявами про мобілізацію жінок і “вагітні квоти”, про добровільний вибір, чи йти на сам фронт, але чомусь деталей, як служитимуть жінки, не пише. Запитань багато:

“Наприклад: яка буде оплата праці, а яка форма? А як боротимуться із сексизмом? А якщо є діти вже, то куди їх діти? Де описані кордони жіночої мобілізації? І чому коли жінки самі стукалися, їх не хотіли брати до армії або, як альтернативу, не пропонували при військовій частині йти вчитися, аби бути готовими тоді, коли це буде потрібно”.

Однак відповідей на ці запитання депутатка не надала.

Позиція військових

Звісно, проблеми з мобілізацією і брак кадрів ніхто не заперечує. Про це також відкрито кажуть військові та радять готуватися до фронту всім.

Заява Зеленського 

Водночас Україна й досі не на воєнних рейках, у той час, як військово-промисловий комплекс росії працює у три зміни. Сам Зеленський у вересні 2023 року казав, що наша країна на ці воєнні рейки може перейти за декількох умов. Про це глава держави заявляв в інтерв'ю The Economist.

“Для війни на виснаження буде потрібна “повністю мілітаризована економіка”. Уряду доведеться донести цю перспективу до своїх громадян”, – сказав для іноземного видання глава держави.

Зеленський – про жіночу мобілізацію 

Про це почалися розмови майже через 19 місяців після початку повномасштабної війни. Зеленський зазначив, що обговорюватиме цю ідею зі своїм народом лише в тому разі, якщо слабкість в очах його західних союзників стане “тенденцією”.

19 грудня Зеленський знову зустрівся із журналістами. Про перехід на “воєнні рейки” не йшлося, але звучали не менш гострі питання, тобто про мобілізацію. Глава держави підкреслив, що в разі ухвалення Радою закону про мобілізацію жінок він не підпише цей указ.

Мар’яна Безугла продовжує робити гучні заяви

Чи то так збіглося, але Безугла вирішила водночас із пресконференцією Зеленського написати ще кілька слів про жіночу мобілізацію. І назвала цю тему хайпом.

“Дивує цей хайп щодо мобілізації жінок. Яке всіх “на фронт”??? Це максимум попрацювати бухгалтером, діловодом у ППД в/ч чи в ТЦК у Львові за 20 100 грн на місяць або ж зібрати дрон у Полтаві, поки чоловіків із цих посад зможуть вивільнити в бойові підрозділи. Все. “На фронт” жінкам ТІЛЬКИ і ВИКЛЮЧНО добровільно, як зараз. Читайте і думайте. P.S. Якщо діти маленькі – тільки за бажанням у будь-якому разі. Це все писала. Приклади міст випадкові”.

Нагадаємо, військовий аналітик Олексій Гетьман прокоментував заяву Зеленського, що Генштаб просив його мобілізувати ще 500 тисяч чоловіків за три місяці.

Читайте провідні новини дня:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *