У Бельгії вивчають українську: іноземці розповіли, чому ця мова популярна

Українську мову почали вивчати у Бельгії. Студенти у містечку Льєж на території величезної “мовної” альма-матері тепер можуть вивчати українську мову. 

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки “Радіо Свобода” Зоряни Степаненко для ТСН. 

У бельгійському містечку Льєж на території величезної “мовної” альма-матер викладають з десяток мов. Від англійської та німецької, звичних у Європі, до більш екзотичних – арабської, китайської, російської.

Відтепер у цьому мовному інституті можна вивчати також і українську, і такі курси є затребуваними. 

Бельгійцям складно з українською, оскільки наша мова кирилична. Її тут викладає Віталій, який уже 20 років живе у Бельгії. Віталій – професійний вчитель і викладав в Україні саме українську. Тепер навчає своїй мові з нуля іноземців на прохання адміністрації закладу, що стикнулась із неабияким попитом на цю мову.

“Сюди приїхало чимало ваших співгромадян – як біженці. З ними контактують місцеві. Приміром, соціальні працівники чи представники центрів зайнятості, чи просто пересічні люди. Вони зацікавлені в тому, щоби вітати людей тут їхньою мовою! Й це важливо – біженці не знають французької”, – каже Веронік Мюллер, директорка мовного інституту у Льєжі

Проєкт з огляду на його актуальність погодилася фінансувати місцева влада. У вересні набрали дві групи студентів по півтора десятка кожна.

“Коли була війна у Сирії – там, 2012 чи який рік, – дуже великий інтерес зріс до арабської мови. Вони сподівалися на оцей феномен, тому що чути ж Зеленського без перекладу на бельгійському телебаченні кожен день, людям цікаво, що це за мова”, – каже Віталій Єреміца, викладач української мови. 

Мотивація навіщо знати українську – різна. Як і вік студентів, а також їхня база.

  • “Мої батьки – українського походження. Я трохи знайомий із мовою, але хочеться більше, а можливості брати уроки не було”, – каже студент Сімон. 
  • “Родина мого коханого україномовна. Сподіваюсь, мені стане легше розуміти їх і говорити”, – каже студентка Аліс. 
  • “Я почав вивчати українську з цікавості, це абсолютно нова мова”, каже Тьєрі. 
  • “Моя дружина – українка. Вона вільно говорить французькою. Але хочу з нею розділити і її мову та культуру. А також поговорити як слід з її родиною, що лишається в Україні”, пояснює Венсан.

Та більшість опинилася за партами все ж через війну. Говорити з біженцями, втішати їх і допомагати. А ще дізнатися про Україну більше мовою оригіналу.

“Я подумала, слід вивчити мову, щоб зблизитися з людьми, які проходять крізь такий жахливий момент у своєму житті. Хотіла би познайомитися з їхньою культурою ближче. І знайомлю їх із нашою – я допомагаю українці вивчити нашу мову – французьку”, каже Жаннет. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини за 15 січня 2024 року | Новини України

Нагадаємо, Бельгія обіцяє просувати вступ України до Євросоюзу під час головування у Раді ЄС 2024 року

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *