РФ готується до нових масованих обстрілів: у ГУР спрогнозували, коли та чим атакуватимуть окупанти

Окупанти знову готуються до обстрілів по об'єктах енергосистеми України. Зокрема, вони вичікують зниження температури нижче нуля.

Про це представник ГУР Міноборони України генерал-майор Вадим Скібіцький розповів у коментарі РБК-Україна.

Він пригадує, що минулого року росіяни розпочали удари по об'єктах енергосистеми 10 жовтня, нібито у відповідь на атаку Сил безпеки України по Кримському мосту. Але насправді Кремль використав це як формальний привід, адже ці атаки готував заздалегідь – лише під тиском розсерджених радикалів вирішив почати їх раніше.

“Фактично 45% ракет, випущених у жовтні-лютому, ворог потратив ще до настання зимових холодів. І це один із ключових факторів, який Москва, вочевидь, буде враховувати цьогоріч. Адже чим нижча температура – тим більше навантаження на енергосистему і тим критичнішими можуть бути її пошкодження”, – сказав він.

Коли росіяни планують завдати масованіші удари по Україні

Цього ж року окупанти вочевидь чекають, коли буде більше навантаження на нашу енергосистему і відповідно більш сприятливі умови, щоб завдати ударів.

“А таке може бути під час настання холодів, коли споживання електроенергії вийде на пікові показники осінньо-зимового періоду. Росіяни вичікують зниження температури нижче нуля”, – розповів РБК-Україна представник ГУР МО, генерал-майор Вадим Скібіцький.

Окупанти експериментують із тактикою

Крім того, з торішнього року армія загарбників винесла ще один урок. Тепер Москва, ймовірно, буде експериментувати зі схемами обстрілів та тактикою.

“Дуже теоретична версія полягає в тому, що Кремль нібито планує завдати один, але надзвичайно масштабний удар з сотень ракет і так – стрімко зруйнувати українську енергетику. Однак виходячи і з технічних причин, і з бойових спроможностей Росії такий сценарій є вкрай малоймовірним”, – припускає Скібіцький.

Найімовірніше, росіяни не обмежаться однією атакою.

“Щоб досягти каскадного і більш руйнівного ефекту, їм треба одночасно бити по всім критичним точкам енергосистеми. Якісь ракети під час однієї атаки влучать, якісь – будуть збиті і не досягнуть цілі. Далі буде проводитись дорозвідка, оцінка шкоди і планування наступного удару. Саме тому, ймовірно, агресор не обмежиться однією атакою”, – кажуть у ГУР.

Важко також спрогнозувати тактику та схему потенційних ударів по енергосистемі.

“Вона може бути різною. Це можуть бути удари із застосуванням виключно ракет різних типів, можуть бути комбіновані удари з використанням і ракет, і безпілотних літальних апаратів. Разом з тим, за оцінкою воєнної розвідки, це однозначно будуть не такі примітивні атаки, як минулого року”, – пояснив представник ГУР.

Проте, Скібіцький відзначає, що ворог буде використовувати більше саме крилатих ракет, а не балістики. 

Чи готова Україна до масштабних обстрілів РФ

Нагадаємо, Росія в ніч проти 3 листопада вперше за останній час атакувала Україну великою кількістю дронів-камікадзе. Ймовірно, що ворожі атаки ставатимуть ще масованішими після настання холодів.

Головнокомандувач ЗСУ повідомив, що війна Росії проти України переходить до нового етапу – позиційної війни, яка складається зі статичних і виснажливих боїв. 

На тлі цього Україна активно нарощує виробництво всіх видів озброєнь, щоб надалі менше залежати від постачання зброї від країн партнерів.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *