“Час ішов на секунди”: слюсар з Одеси витягнув зі зруйнованого Росією будинку жінок і дітей

Медаль “За врятоване життя” отримав комунальник з Одеси. Слюсар-сантехнік Валерій Лукашов одним із перших прибіг на місце “прильоту” ворожої ракети на Молдаванці 29 грудня. І кинувся допомагати мешканцям напівзруйнованого будинку. Там горів дах, стіни з черепашника кришилися, а вихід заблокував вибух. Люди опинилися в пастці.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Черняєвої.

29 грудня 2023 року одразу після вибухів Валерій Лукашов побіг туди, звідки стояв стовп диму. Вже за мить він пірнув у щільну куряву від черепашника, бо почув звідти крики.

“Коли чуєш крики жінок і плач дітей – про себе вже не думаєш. Час ішов на секунди”, – каже чоловік.

Мешканка зруйнованого будинку Олена Гринчак каже – це кричали її племінниця і немовля.

Вибухова хвиля деформувала і втиснула металеві двері в будинок, люди опинилися у пастці. Переляканих дітей просто передавали Валерію через вікна з рук до рук.

Валерій – слюсар-сантехнік. А в минулому – кадровий військовий. Каже, розумів, що арка, над якою вибух зруйнував квартиру, може обвалитися. Та й рятувальники застерігають від подібного добровільних рятівників. Але тут визнають – його дії були дуже вчасними.

“Саме ці дорогоцінні хвилини, поки рятувальники прибули на місце. Допомога ця врятувала життя іншим людям“, – каже речниця ДСНС в Одеській області Марина Аверіна.

Пан Валерій ніяк не сподівався, що його невдовзі викличуть до столиці та вручать медаль.

“Вручав особисто президент, присутній був секретар РНБО Данілов, а потім ще прийшов генерал Залужний. Я думав, подяка якась, грамота. Для мене було шоком отримати медаль”, – каже слюсар-сантехнік ЖКС “Хмельницький” міста Одеси Валерій Лукашов.

Нині в будинку немає нікого. Він аварійний і не підлягає відновленню. Власники квартир на власний страх і ризик приходять сюди забрати вцілілі речі. Без житла тут залишилося понад 2 десятки людей. Одна жінка загинула внаслідок прямого влучання ракети в її квартиру.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 15:00 за 12 лютого 2024 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, 29 грудня в Одесі ракета влучила в багатоповерхівку. На кількох поверхах виникла пожежа. Ще одна ракета влетіла у триповерховий будинок. Загинуло чотири людини: троє у 17-поверховому будинку, а тіло однієї жінки дістали з-під завалів триповерхового житлового будинку.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *