Як Польща активно торгує з РФ і Білоруссю і що кажуть далекобійники: ексклюзив з кордону 

Поки вантажівки з України тижнями простоюють, щоб виїхати чи в'їхати до Польщі, на польсько-білоруському кордоні – жвавий рух. Його один за одним перетинають забиті продукцією ваговози. Далекобійники не приховують – у Білорусі перевантажують товар на фури, які далі безперешкодно повезуть його до Росії.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Анни Махно.

Як поляки торгують з білорусами та росіянами

Ось що ТСН розповіли далекобійники:

  • “На Білорусь мало що їде. Все – на Росію”.
  • “Тут усе на Росію, вони навчилися працювати”.

“Фура за фурою потихеньку під'їжджають. Позаду і ось тут Польща, попереду Білорусь. І саме звідси туди активно везуть товари. Черга на кілометри”, – каже Анна Махно, яка приїхала на польсько-білоруський кордон.

Білоруські далекобійники розповідають, як налагоджені торгові зв'язки Білорусі й Росії з Європою.

“З Білорусі меблі возять, з Росії там насіння льону, щось таке. Усе в Бресті перевантажується”, – каже чоловік, який просить не показувати його, оскільки побоюється режиму Лукашенка.

Більшість фур на польській реєстрації, оскільки російським і білоруським фурам заборонили в'їзд.

“Ми в польській фірмі працюємо”, – каже далекобійник.

Ваговози спокійно їдуть Польщею до кордону, а там на Білорусь і Росію. Анатолій – українець. Каже, в Білорусі вантаж перевантажують на інші фури, які вже їдуть на РФ. Ці ж ваговози інколи, каже, повертаються порожні, але часто з уже російською продукцією.

Від себе лише водії зауважують, що снаряди, бомби точно не везуть.

Що кажуть поляки, які живуть поряд

Те, що активно працює термінал, бачать і поляки, які живуть поряд.

  • “Насправді не знаю, що там відбувається. Це можуть знати ті, хто там працює. А так як ті вантажівки закриті, то звідки я можу знати?” – каже Річард.
  • “Якщо наші пропускають, то що ми можемо зробити? Ми теж не хотіли б, щоб так було. Щоб так везли, а з України не дають. Я б хотіла, щоб було найкраще і для нас, і для України”, – каже Йоанна.

І хоча більшість фур на польсько-білоруському кордоні не марковані, ТСН зателефонувала до тих фірм, реклама яких зустрічається на тентах. Офіційно коментувати відмовляються. У розмові ж дехто категорично заперечує, що має стосунок до цих перевезень, і нібито працює винятково з Європою. Були й такі, що запевняли – бізнес-зв'язків з Росією не мають, а от до Білорусі товар возять. Що з ним далі, мовляв, – не їхня відповідальність.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 11:00 за 6 березня 2024 року | Новини України

Нагадаємо, станом на 6 березня польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок до шести пунктів пропуску на кордоні з Україною. У чергах на в'їзд до країни – 2300 вантажних автомобілів.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *