“Не доходить через слово, дійде через біль”: скандал із поліцейською в гімназії Чернівців отримав продовження

Батьки учнів з гімназії в Чернівцях стверджують, що їхніх дітей ображала поліцейська. Співробітниця поліції мала поговорити з дітьми про правила поведінки, натомість, мовляв, залякувала їх і примушувала робити фізичні вправи. А очільниця гімназії, яка все бачила, не лише не зупинила це, а теж кричала та дорікала учням, кажуть їхні батьки.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Вікторії Танасійчук.

Чому стався скандал?

Батьки учнів вмикають аудіозапис, зроблений одним зі школярів під час профілактичної бесіди поліцейської. На ньому чути: на дітей кричать і змушують присідати – це покарання за неправильні відповіді на запитання, які ставить поліцейська.

“Це приниження наших дітей, я не розумію, про що вона, як поліціянтка, думала”, – каже мама учениці Олена Матейчук.

Олена Матейчук – мама Мілани. Вона каже – саме її доньці поліцейська наказувала присідати. А також, твердить, цькувала за одяг.

“Заставляла поліціянтка піднімати руки, їй не подобалася кофта, в якій вона одягнута. Донька пригнічена, принижена. Вона сьогодні не хотіла йти до школи”, – каже Олена Матейчук.

Щойно запис поширили в чаті класу – спалахнув скандал. До школи пішли обурені батьки.

  • “Це перевищення своїх повноважень. Починає дітям погрожувати, що ми вас, дітей – дитина маленька 10 років, – ми вас заберемо від батьків до дитбудинку”, – каже Петро Сокирка.
  • “Це залякування, це цькування, це просто знущання”, – каже Інна Козуб.

Претензії батьків не лише до поліціянтки, а й до директорки, яка була присутня на профілактичній бесіді. І теж, кажуть, кричала на школярів.

Батьки штурмували кабінет очільниці гімназії. Коли вона не вийшла – викликали патрульних. Після цього директорка таки вийшла на розмову.

Що каже керівниця гімназії

В коментарі ТСН педагогиня пояснює: співробітницю поліції викликали для бесіди з дітьми, бо вони систематично не готуються до уроків, ігнорують домашні завдання, а ще ображають учителів. Виховну бесіду для 5 і 8 класів організували через скарги вчителів.

“Діти до уроків не готуються, сидять у мобільних телефонах. Коли кажеш – віддай мобільний, вони кажуть – “ви не маєте права”. Просто сплять буває на уроці. Вчитель не має права зробити зауваження. Коли покликали батьків – ситуація майже не змінилася”, – каже керівниця гімназії Віра Сопетик.

Що кажуть у міській раді Чернівців та в поліції

Втім, усе це – не привід принижувати дітей, кажуть батьки. І вимагають звільнити директорку. Вже зібрали кілька сотень підписів та написали звернення до управління освіти. Там розпочали перевірку.

“Ми повинні проконсультуватися з юристами, які дії ми повинні вчинити. Чи може бути відсторонений, чи ні в тому випадку, якщо наразі не доведена вина”, – каже керівниця управління освіти Чернівецької міськради Ірина Ткачук.

Зі свого боку очільниця гімназії вважає: підстав для її звільнення немає. Утім, частково свою провину визнає.

“Можливо, десь перегнута була палка. Але фізичного перевантаження дітей не було. Те, що я підвищувала голос – я розумію, що я так не повинна була робити”, – каже вона.

В поліції теж почали перевірку, поки від коментарів утримуються. Поспілкуватися з фігуранткою скандалу не вдалося. Після інциденту і до закінчення розслідування поліцейську відсторонили від роботи з дітьми.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 18:00 за 8 березня 2024 року | Новини України

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *