Продовжила справу коханого: щемлива історія жительки Маріуполя, яка зекономила ЗСУ майже 89 млн грн

Чоловік Людмили – Дмитро Чичера зник у Маріуполі два роки тому, коли рятував людей. Жінка ж відновила його справу у Черкасах – волонтерський простір “Халабуда”. Людмила вірить, що її чоловік повернеться і побачить, що його найважливіша справа життя продовжує працювати.

Про це йдеться у сюжеті ТСН. 

Жінка виріть, що її чоловік вижив у Маріуполі

Кілька родин із Маріуполя – Людмила Чичера з меншим сином, свекрухою і подругою оселились в одному будинку в Черкасах.  Чоловік Людмили – очільник волонтерського просторо “Халабуда” Дмитро Чичера залишився у Маріуполі. Разом з командою він намагався рятувати людей. Через “Халабуду” пройшли тисячі людей, тут вони отримували продукти, воду, ковдри, тепло, прихисток, елементарну координацію. Коли місто вже лежало в руїнах – 16 березня у Людмили була коротка розмова з чоловіком.

“Я запитала чому ти не виїжджаєш? Я буду тут до кінця і я кричала в трубку – до якого до чийого кінця”, – згадує Людмила. 

І на наступний день зв'язок з Дмитром зник. Вже пізніше Людмила збирала інформацію по крихтам від своїх знайомих, які змогли вирватися з Маріуполя.

“Недалеко від “Халабуди” був “приліт”, Діма вийшов з аптечкою подивитися чи все гаразд. І фактично все більше його ніхто не бачив”, – каже жінка. 

Його колеги  в перервах між обстрілами прочісували квартали довкола “Халабуди”. Їм допомагала вівчарка Дмитра – Марта, її лише в кінці березня вдалося евакуювати з Маріуполя. Дмитра ж так не знайшли.

“Як би це дивно не звучало, я дуже сподіваюсь, що він в полоні, бо тут вибір не великий”, – каже Людмила. 

Чим займається “Халабуда”

Два роки жодної зачіпки, жодної звістки. Але як би важко їй не було – Людмила продовжує справу Дмитра. І разом з командою будує маленький шматочок Маріуполя у Черкасах. Основний напрямок роботи “Халабуди” – це відновлення розвідувальних дронів з фронту.

Команда, що на волонтерських засадах ремонтує дрони, складається з юриста, піарника, та бухгалтера. Задача Валерії – розібрати, почистити “Мавік”, а паяють вже хлопці. У Валерії чимало інших справ у “Халабуді”, але каже, робота руками, по-перше, пришвидшує чергу на ремонт, а по-друге – це безпосередній її вклад у перемогу. Валерія чекає чоловіка, який у Маріуполі потрапив у полон.

Ця невелика команда за місяць ремонтує понад 60 дронів-розвідників. Вартість коптерів від 70 – до 300 тисяч гривень. Коли Людмила порахувала скільки вдалося зекономити коштів для ЗСУ – здивувалась вся команда.

“Ми рахували, що десь в середньому 86 – 89 мільйонів гривень“, – каже волонтерка. 

Син волонтерів планує захищати Україну

Їй так багато б хотілося розповісти чоловіку – про успіхи “Халабуди”, про те, як без упину волонтерить Дімина мама і  в свої 70 років пече смаколики для шпиталю і шиє для військових, але найголовніше Людмила б хотіла розказати Дмитрові про синів.

Антон закінчує університет в цьому році. Після того, що росіяни зробили з Маріуполем і їх родиною Антон прийняв рішення йти у військо.

“Літом закінчується університет і я йду в “Азов”. Я не розумію, як зараз не можна або допомагати, або брати безпосередню участь у війні”, – каже хлопець. 

Людмила каже як би важко не було, вона поважає рішення сина і дуже хотіла б, щоб про нього знав Дмитро. За два роки у волонтерстві вона бачила чимало неймовірних історій, яких не зміг би вигадати жоден сценарист. Кожного разу, коли з російського полону виходять українці, які мали статус зниклого безвісти, її серце пришвидшується.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 12:00 за 11 березня 2024 року | Новини України

Нагадаємо, окупанти пішли у наступ на Бахмутському напрямку

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *