Російський вплив на Євросоюз: прем’єр-міністр Бельгії зробив різку заяву

Бельгія розслідує втручання Росії у вибори Євросоюзу і закликає співдружність негайно вжити заходів, щоб можна було вести переслідування кремлівських агентів по всій території ЄС.

Про це йдеться в сюжеті кореспондентки ТСН Яни Слєсарчук.

В ЄС діє проросійська шпигунська мережа

За два місяці до виборів у Європарламент, які проходитимуть у всіх державах ЄС, Бельгія б'є на сполох. Її прем'єр вимагає негайних дій.

“Бельгійська розвідка підтвердила існування проросійської шпигунської мережі в кількох європейських державах і тут, у Бельгії. Цілі Москви абсолютно зрозумілі. Домогтися, щоб більше проросійських кадидатів потрапили до Європарламенту та посилили в ньому певні проросійські тези. Адже послаблення європейської підтримки України веде до перемог Росії на полі бою”, – наголосив Александер де Кроо.

Просування російських наративів за гроші Медведчука

Раніше чеська розвідка оприлюднила матеріали слідства, до яких потрапив портал Voice of Europe. Він просував інформацію на кількох мовах, щоб впливати на думку європейців. Розповідав про параною Макрона, фашистів у Латвії, прозорливого угорця Орбана та словака Фіцо, нещасливих німців та іспанський уряд, який вбиває власний народ.

Аудиторію він мав невелику, офіс у Празі, власника з Польщі від Віктора Медведчука. Цього зрадника після доповіді чеської служби безпеки на 300 сторінках закрите засідання уряду вносить до санкційного списку.

Спільну операцію чеська спецслужба тоді провела з контррозвідниками Бельгії, Нідерландів, Угорщини, Німеччини та Польщі, і як наслідок, зокрема, вилучила десятки тисяч євро й доларів готівкою у двох польських містах.

Єврочиновники отримували гроші від Москви

Сьогодні прем'єр Бельгії заявив про те, що прокуратура його країни порушила кримінальну справу, щоправда, не уточнив, кого в його країні підозрюють у проросійській корупції. За словами Александера де Кроо, тут річ уже не просто в проросійських наративах. Єврочиновники отримували від кремлівських посередників гонорари.

“Москва контактувала з членами Європарламенту та платила членам Європарламенту, щоб просувати російські інтереси”, – сказав прем'єр-міністр Бельгії.

Внаслідок цього обговорення Євроюст – агенція ЄС із судового співробітництва щодо кримінальних справ – може розширити мандат європейської прокуратури, щоб боротися з російським впливом уже на рівні Євросоюзу.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 18:00 за 12 квітня 2024 року | Повний випуск новин

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *