Наступ РФ на Харківщині, візит Блінкена та “день можливостей”: головне зі звернення Зеленського

Володимир Зеленський повідомив, що сьогоднішній день дав Україні більше можливостей попри напружену ситуацію на Харківщині.

Про це президент України сказав у вечірньому зверненні до українців у вівторок, 14 травня.

Володимир Зеленський розповів, що Харківський напрямок, де зараз намагається просуватися ворог, посилено, а головком Олександр Сирський перебуває у ключових місцях боїв.

“Поки рано робити висновки, але ситуація контрольована. Наші воїни знищують окупанта”, – додав президент.

Другою важливою подією дня Зеленський назвав зустріч з держсекретарем США Ентоні Блінкеном щодо постачання американської оборонної підтримки, зокрема систем ППО Patriot.

“Нам потрібне помітне прискорення постачання. Зараз надто багато часу минає між оголошенням пакетів і реальною появою зброї на передовій. Важливо зробити реалізацію рішень і логістику більш оперативними”, – зазначив Зеленський.

Він додав, що критично необхідно збільшити в Україні потенціал ППО та авіації.

“Зокрема, потрібно розширювати коаліцію винищувачів, прискорювати тренування й постачання, щоб дати захист від російського терору. Ми знаємо, які реальні можливості є в партнерів. Потрібні чіткі політичні рішення”, – наголосив президент.

Сьогодні також відбулася розмова з президентом Республіки Корея, який підтвердив участь своєї держави в Саміті миру. Володимир Зеленський зазначив, що особисто запросив на саміт майже 30 лідерів країн з різних частин світу.

Президент повідомив і про підготовку до саміту НАТО, який запланований на літо. В межах цієї підготовчої роботи міжнародна робоча група з безпекових питань і євроатлантичної інтеграції України, яку очолюють Андрій Єрмак та Андерс Фог Расмуссен, представила звіт.

“Звіт про перспективи України, про необхідність справді сильних рішень для того, щоб не лише припинити цю війну, а й позбавити ґрунту будь-які війни в нашому регіоні та в усій Європі. Для цього має бути прибраний дефіцит безпеки в Європі і, зокрема, дефіцит безпеки для України. Потрібна сильна позиція Альянсу і чіткий сигнал Москві, що війна нічого їй не дасть”, – наголосив Володимир Зеленський.

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *