Виплати військовим за поранення або інвалідність: на яку грошову компенсацію розраховувати та як отримати

Військовослужбовці, які отримали поранення під час виконання бойового завдання, можуть отримати одноразову грошову допомогу від держави, а також низку інших виплат. Йдеться про суми від 100 тисяч гривень до понад 1 мільйона гривень. Такі виплати передбачені постановою Кабміну.

Детальніше – в матеріалі Bahmut.in.ua.

Скільки отримує військовий після поранення

Військовослужбовець, який зазнав поранення під час виконання бойового завдання, має можливість отримати кілька виплат:

  • виплата додаткової винагороди (100 тисяч гривень);
  • одноразова грошова допомога від держави (індивідуально вираховується);
  • грошове забезпечення військового (індивідуально вираховується).

Як отримати 100 тисяч гривень за поранення

Військовому, який зазнав поранення, передбачена додаткова винагорода в розмірі до 100 000 гривень щомісяця. Вона виплачується за час перебування на стаціонарному лікуванні, навіть якщо особа лікується за кордоном або є у відпустці в разі тяжкого поранення. Зверніть увагу, що це має бути зазначено у висновку ВЛК.

У правозахисній організації “Принцип” пояснюють, що обовʼязковою умовою для отримання виплати під час перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення є привʼязка вашого поранення до категорії “тяжке”.

Як отримати одноразову грошову допомогу від держави

Одноразова грошова допомога військовослужбовцям призначається і виплачується у таких випадках:

  • встановлення інвалідності внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) під час виконання обов’язків військової служби;
  • встановлення інвалідності, яка настала внаслідок захворювання або нещасного випадку під час проходження військової служби.

Розмір такої одноразової грошової допомоги залежить від встановленої групи інвалідності. Загалом він становить від 250 до 400-кратного прожиткового мінімуму в разі виконання військового обов’язку та від 70 до 120-кратного прожиткового мінімуму – в разі проходження військової служби.

Нагадаємо, що від 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить 2 920 гривень, а для:

  • працездатних осіб – 3 028 гривень;
  • осіб, які втратили працездатність, – 2 361 гривня.

Тобто військовий, який зазнав поранення та втратив працездатність, набувши групу інвалідності, може отримати від 600 тисяч гривень до понад 1 мільйона гривень.

Однак у разі, якщо військовий зазнав поранення під час виконання обов’язків військової служби та частково втратив працездатність, але йому не встановили групу інвалідності, його розмір виплат дорівнюватиме 50-кратному чи 70-кратному прожитковому мінімуму (до 200 тисяч гривень).

Грошове забезпечення військового

Грошове забезпечення військовослужбовця є індивідуальним, бо залежить від того, яку посаду він обіймав. Його виплачують за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з:

  • хворобою;
  • перебуванням на лікуванні в лікарняних закладах;
  • відпусткою для лікування у зв’язку з хворобою (відпусткою за станом здоров’я), але не більше чотирьох місяців від дня вибуття з військової частини.

Зверніть увагу, якщо лікування військового триває понад чотири місяці, то ви повинні повідомляти про це військову частину або командира та мати висновок ВЛК. Це необхідно робити, щоб отримувати виплати.

Якщо особа має тривале лікування, то нарахування грошового забезпечення здійснюється в розмірі грошового забезпечення, яке ви отримували за займаними посадами до зарахування в розпорядження, але не більше ніж два місяці.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *