Один великий крок уперед, але перед цим – два назад: Зеленський різко висловився через затримку військової допомоги

Західні союзники надто довго ухвалюють ключові рішення, відкриваючи новий план військової підтримки для України.

Про це заявив президент Володимир Зеленський Reuters в ексклюзивному інтерв’ю в Києві в понеділок, 20 травня.

Явно розчарований, він описав доправлення допомоги, зокрема протиповітряної оборони, як системи Patriot, на які Україна сильно покладається у своїй війні з Росією, як “один великий крок вперед, але перед цим – два кроки назад”.

“Кожне рішення, до якого ми, а потім і всі разом, приходимо з запізненням приблизно на рік”, – сказав він, одягнений у свою фірмову футболку та штани кольору хакі та інколи підвищуючи голос.

Жорсткі зауваження президента України прозвучали в небезпечний час для його військ, які переважає чисельністю та озброєнням московська армія та які втрачають територію на північному сході та сході країни.

Зеленський запропонував способи, якими союзники могли б допомогти безпосередньо, зокрема, збиваючи російські ракети над українською територією за певних обставин.

“Росіяни використовують 300 літаків на території України”, – сказав він.

“Нам потрібно щонайменше 120-130 літаків, щоб протистояти в небі”, – додав Зеленський, маючи на увазі F-16 американської розробки, деякі з яких, як він сподівається, скоро будуть використані в бойових діях.

“Ви не можете це забезпечити просто зараз? Добре … повертаючись до літаків, які у вас є на території сусідніх країн НАТО: піднімайте їх … збивайте цілі, захищайте цивільних, – сказав український президент. – Чи можуть вони це зробити? Я впевнений, що так. Це напад країн НАТО, причетність? Ні”.

Нагадаємо, міністр оборони США Ллойд Остін анонсував системи ППО та снаряди для ЗСУ.

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *