Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Ось від якого гарніру ви 100% погладшаєте: він здається "невинним"

Всі новини | 29.06.2025

Ось від якого гарніру ви 100% погладшаєте: він здається "невинним"
Гарніри - це основа більшості обідів і вечерь. Але деякі з них можуть непомітно зіпсувати навіть найсуворішу дієту. Який популярний гарнір сприяє швидкому набору ваги навіть при невеликій кількості на тарілці - читайте в матеріалі РБК-Україна. Який гарнір додасть вам кілограмів? Йдеться про картопляне пюре з вершковим маслом та молоком. На перший погляд - це звичний і "невинний" гарнір. Проте саме він входить до переліку найкалорійніших страв повсякденного раціону, які ми часто недооцінюємо. У чому небезпека картопляного пюре? У 100 грамах такого пюре може бути понад 150-180 калорій, а стандартна порція легко перевищує 250 г. У поєднанні з м’ясом, соусом або салатом зі сметаною — ви отримуєте вибухову калорійну бомбу. Високий глікемічний індекс картоплі провокує різкі стрибки цукру в крові, а це - пряма дорога до накопичення жиру. Крім того, через своє м’яке і ніжне консистенцію пюре практично не викликає відчуття насичення, тому ви з’їдаєте більше, ніж потрібно. А додаткові жири у вигляді масла чи вершків подвоюють шкоду. На що замінити пюре? Ендокринологи та нутриціологи радять замінити пюре на більш повільні вуглеводи, які дають тривале відчуття ситості:
  • гречка;
  • булгур;
  • кіноа;
  • овочеві пюре з цвітної капусти, броколі або гарбуза.
Такі альтернативи не викликають різких стрибків глюкози, краще засвоюються організмом і містять більше клітковини. Якщо ви намагаєтеся скинути вагу або просто контролюєте фігуру, то картопляне пюре з маслом має бути в списку обмежень. Навіть у невеликих порціях воно легко "з'їдає" денний ліміт калорій, особливо в поєднанні з м’ясом чи жирними соусами. Вас може зацікавити
  • 5 причин їсти молоду картоплю кожен день, про які ви навіть не знали
  • Цей незвичайний овоч рятує від старіння
  • Неочікувана правда про те, який базилік корисніший для вашого здоров'я
В матеріалі використані такі джерела: Harvard T.H. Chan School of Public Health, The American Journal of Clinical Nutrition, FatSecret.