В Україні запрацював перший завод, який виробляє заморожену здобу

Компанія BAKERY FOOD INVESTMENT офіційно запустила перший в Україні завод із виробництва виробів зі здобного тіста, тіста філо, круасанів, донатів та льоду. Він розташований у місті Хуст Закарпатської області.
Про це пише РБК-Україна з посиланням на прес-реліз компанії.
У травні 2025 року підприємство відкрило першу з п'яти ліній по виробництву здоби, на сьогодні вже працює лінія по виробництву льоду. Як зазначив власник компанії BFI Олег Міщенко, інвестиції у проект склали понад 400 млн грн.
"Ми розуміємо, які ризики зараз щодо зведення нового підприємства. Проте ми також розуміємо свою роль у підтримці країни, у наданні робочих місць та формуванні фундаменту стійкого та надійного партнера держави. Ми ще раз показуємо, що українці незламні, і навіть у часи війни спроможні тримати курс на розвиток країни та створення унікальних продуктів", - зазначив Олег Міщенко.
Планова потужність, яку закладено в стратегії до 2027 року - до 3000 тонн продукції на місяць на всіх лініях виробництва: перша лінія з виробництва здоби швидкої заморозки, друга - виробництво льоду, третя - вироби з тіста філо, четверта - круасанів, п’ята - донатів.
Разом із тим виробництво націлене на покриття не тільки внутрішнього ринку, а й на експорт. Так, в планах компанії експортувати до 30% хлібобулочних виробів. Завод повністю автоматизований, цифровізований і зведений із урахуванням мінімізації зовнішніх ризиків.
"Це фабрика майбутнього. Ми будуємо не просто підприємство, а робимо індустріально-соціальний кластер і ставимо виробництво на новий рівень. Нагадаю, що це перший завод в Україні, який виробляє заморожену “здобу”, а потужності підприємства орієнтовані в тому числі на імпортозаміщення продукції, яку Україна раніше не виробляла", - зазначає CEO BFI Євгеній Міщенко.
Він також додав, що в Хусті компанія паралельно реалізує проєкт, орієнтований на громаду та працівників підприємства: навколо виробництва формуватиметься публічний простір із кав’ярнею, пекарнею, піцерією, електрозаправкою, ковзанкою та сімейною зоною відпочинку.
Будівництво завода у Хусті - частина оновленої глобальної стратегії
Будівництво завода у Хусті - частина оновленої глобальної стратегії розвитку компанії. В рамках стратегії BAKERY FOOD INVESTMENT також інвестувала 160 млн грн у модернізацію заводу в Козельці (Чернігівська область), що дозволило збільшити потужності на 25%.
Зараз український виробник забезпечує роботою понад 600 співробітників. Ключову роль у проекті відіграє Sense Bank, який став фінансовим партнером у межах держпрограми "Доступні кредити 5–7–9%" та ініціативи "Джерело енергії".
Компанія BAKERY FOOD INVESTMENT
Компанія BAKERY FOOD INVESTMENT є одним із провідних виробників заморожених хлібобулочних виробів в Україні.
Виготовляє широкий асортимент продукції, включаючи мініки, хот-доги та сінабони, які широко представлені в українських маркетах, а також експортуються в 15 країн, в т.ч. США, Грузію, Туреччину та країни Європи.
BFI використовує технологію шокової заморозки, що дозволяє зберігати продукцію при -18°C протягом року без втрати якості. Компанія також відмовилась від використання трансжирів, що робить продукцію придатною для споживання дітьми.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.
