Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Листя буряка - суперфуд чи відходи? Відповідь здивує всіх

Всі новини | 27.07.2025

Листя буряка - суперфуд чи відходи? Відповідь здивує всіх
Листя столового буряка - це не відходи, а цінний харчовий продукт. У ньому міститься велика кількість вітамінів A, C, K, а також залізо, кальцій і антиоксиданти. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Health. Чим корисне Листя буряка часто називають гичка або бадилля, яке:
  • містить багато вітамінів - A, C, K, а також фолієву кислоту, кальцій, магній, залізо
  • багате на антиоксиданти - корисно для імунітету, серця та шкіри
  • добре впливає на травлення, бо має багато клітковини
Як його їдять:
  • додають у супи (наприклад, борщ або зелений борщ)
  • готують овочеві рагу
  • тушкують або смажать з часником та олією
  • використовують як начинку для пирогів
  • додають у салати 
Однак, як і шпинат, бурякове бадилля містить щавлеву кислоту, тому людям з проблемами з нирками або сечокам’яною хворобою варто вживати його з обережністю. У 100 г сирого листя буряка в середньому міститься:
  • калорії - 17 ккал
  • білки - 1,5 г
  • жири - 0,20 г
  • вуглеводи - 3,63 г
  • цукри - 0,50 г
  • харчові волокна - 3,7 г
  • натрій - 43 мг
Яке листя можна їсти Їстівним вважається таке листя буряка:
  • молоде листя столового буряка (червоного) - ніжне, смачне, ідеальне для салатів 
  • листя мангольду - спеціально вирощується для споживання, часто навіть без коренеплоду
  • цукровий буряк - листя їстівне, але менш смачне, іноді з гіркуватістю

Дієтолог Кейтлін Хіпплі розповіла, що швейцарський мангольд містить велику кількість фітонутрієнтів, включаючи бета-каротин, лютеїн, беталаїни та апігенін. Ці сполуки мають протизапальні та антимікробні властивості. Вони також діють як антиоксиданти, тобто запобігають пошкодженню клітин, нейтралізуючи вільні радикали.

Мангольд також може похвалитися більшою кількістю вітаміну К на порцію, ніж інші листові овочі, такі як шпинат і капуста.  На що важливо звернути увагу:

  • старе листя може бути тверде, волокнисте, з гіркотою
  • оброблені хімікатами рослини- листя треба добре мити, краще не вживати сирим
  • нітрати - буряк схильний накопичувати нітрати, зокрема в листі. Не рекомендується їсти у великих кількостях, особливо дітям чи при хворобах нирок
  • оксалати - у буряковому листі є щавлева кислота. Людям з каменями в нирках слід обмежувати споживання
  Вас може зацікавити
  • 4 сорти абрикосів, які найкраще завжди купувати
  • Головні помилки з дитинства, які заважають правильно харчуватись сьогодні
  • Найкраща білкова страва на обід, яка сприяє схудненню