Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Маковія на порозі: як підготувати мак, щоб випічка гарантовано не гірчила

Всі новини | 30.07.2025

Маковія на порозі: як підготувати мак, щоб випічка гарантовано не гірчила
З наближенням свята Маковія (1 серпня) багато господинь уже планують пекти традиційні рулети та пироги. Проте всі зусилля може зіпсувати одна прикра деталь - гірка макова начинка. РБК-Україна розповідає, як уникнути цієї кулінарної катастрофи та досягти ідеального смаку. Ароматна, соковита, з легкою солодкістю, саме такою має бути ідеальна начинка з маку. Гіркота, що іноді з'являється, найчастіше свідчить про неправильну підготовку насіння або його низьку якість. На щастя, існують перевірені методи, які допоможуть вам отримати бездоганний результат. Як зробити, щоб мак не гірчив Ретельний відбір та промивання Все починається ще в магазині. Обираючи мак, зверніть увагу на термін придатності, старе насіння схильне гіркнути через окислення олій. Вдома обов'язково промийте мак під проточною водою 2-3 рази. Найзручніше це робити, використовуючи дуже дрібне сито, щоб не розгубити цінне насіння. Це допоможе змити пил та поверхневі олії, які можуть давати гіркоту. Запарювання - головний секрет Це ключовий етап у боротьбі з гіркотою. Промитий мак потрібно залити крутим окропом так, щоб вода покривала його на 2-3 сантиметри. Залиште його настоюватися мінімум на 30-40 хвилин, а краще на кілька годин або навіть на ніч. Деякі господині радять довести мак до кипіння і проварити 1-2 хвилини, а потім дати охолонути. Гаряча вода не лише розм'якшує насіння, але й "вимиває" з нього речовини, що відповідають за гіркий присмак. Злийте воду і відтисніть Після запарювання воду необхідно повністю злити. Знову скористайтеся дрібним ситом. Щоб начинка не була водянистою, максимально відтисніть залишки вологи, притискаючи мак ложкою до стінок сита. Перетирання до "молочка" Тепер мак готовий до подрібнення. Ідеально  використати традиційну макітру, перетираючи насіння з цукром до появи білого "макового молочка". Якщо макітри немає, чудово впорається м'ясорубка (пропустіть 2-3 рази через найменшу решітку), кавомолка або потужний блендер. Готовність визначається просто: маса має стати світлішою, однорідною та дуже ароматною. Дотримуючись цих простих правил, ви гарантовано отримаєте ніжну та солодку макову начинку. Вас може зацікавити
  • 4 категорії людей, яким не можна їсти мед
  • 5 смачних страв, які обов'язково треба приготувати на Маковія
  • Як приготувати ніжний маковий рулет, який не зашкодить вашій фігурі
При написанні матеріалу використовувались такі джерела: YouTube-канал Natalia Sus, поради кулінарів.