5 видів хліба з українських магазинів, які містять надлишок солі

Щоденний хліб може бути прихованою загрозою для вашого серця. Нове дослідження показало, що багато видів хліба, включно з тими, що позиціонуються як "корисні", містять надмірну кількість солі, а виробники часто приховують цю інформацію.
Про які саме продукти йдеться, розповідає РБК-Україна з посиланням на допис професора та дієтолога Олега Швеця у Facebook.
Більшість українців знають про шкоду алкоголю чи цукру, але небезпека від надлишку солі часто залишається недооціненою. А дарма, адже саме вона є однією з головних причин підвищеного тиску, що призводить до інфарктів та інсультів - головних вбивць українців.
Шокуюча статистика споживання
Згідно з дослідженням факторів ризику неінфекційних захворювань, середньостатистичний українець споживає 12,6 грама солі на день. Це у 2,5 рази перевищує рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров'я норму у 5 грамів! Для людей з гіпертонією ця межа ще нижча - всього 3 грами.
Хоча багато хто намагається менше солити страви під час готування, левова частка солі потрапляє до нашого організму з готовими продуктами. І головний "постачальник" - це хліб.
Що показало нове дослідження?
Нещодавно Державний НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи за підтримки ВООЗ провів дослідження вмісту солі у хлібі з п'яти великих мереж супермаркетів Києва. Результати виявились тривожними.
Середній вміст солі склав 1,2 г на 100 г продукту. Це означає, що з'ївши 2-3 шматки хліба, ви можете отримати майже половину денної норми солі.
Антирейтинг хліба за вмістом солі (на 100 г):
- Хліб світлий "Тоскана" - 1,92 г
- Хліб тостовий "Спельта та льон" - 1,75 г
- Багет французький - 1,68 г
- Хліб темний "Віденський" - 1,65 г
- Хліб гречаний - 1,61 г
- Дієтолог назвала найшкідливіший і три найкорисніші види хліба
- Названо небезпеку хліба грубого помелу, про яку ніхто не здогадувався
- Названо найнебезпечніший хліб в українських магазинах