Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Білі чи жовті: які кришки краще підходять для консервації

Всі новини | 20.08.2025

Білі чи жовті: які кришки краще підходять для консервації
Українці роками сперечаються, які кришки будуть надійніше зберігати закрутки. Одні господині довіряють виключно білим, інші ж переконані, що жовті гарантують кращу герметичність. РБК-Україна повідомляє, які кришки справді варто обирати, щоб зимові запаси простояли без сюрпризів. Жовті металеві кришки Це найпоширеніший вид кришок у продажу. Вони покриті шаром олова й лаку. Стійкі до агресивного середовища: кислоти (оцет, лимонна кислота), солі, цукру. Вони часто трохи дешевші і зазвичай добре підходять для будь-яких видів консервації. Білі металеві кришки Такі кришки вважаються більш стійкими до корозії. Часто мають покращене харчове покриття (наприклад, епоксидно-фенольне або ПЕТ-лакове). Краще підходять для продуктів із високою кислотністю (помідори, огірки, соки, варення), бо менше іржавіють і не змінюють смак. Трохи дорожчі, але й служать теж довше. В результаті для звичайних овочевих заготовок (огірки, перець, салати) різниці у кришках майже немає. Однак, для томатів, ягід, соків, маринадів з оцтом або лимонною кислотою краще брати білі кришки - вони надійніше захищають від взаємодії кислоти з металом. Правила використання Перед тим як закатати кришку на банку, її слід опустити в киплячу воду на 3-5 хвилин, це дезінфікує кришку та гумова прокладка стане м’якше і щільніше приляже до банку, що забезпечить герметичність консервації. Якщо продукт вимагає стерилізації, то кришки закаточні й гумки ущільнювачів в них витримують кип’ятіння до двох годин. При використанні закаточної кришки необхідно звертати увагу наскільки щільно після закачування кришка прилягає до банку, для цього потрібно перевернути банку і подивитися, щоб рідина не витікала.  Іноді причина поганого закупорювання полягає не в самій кришці, а в закаточному ключі. У нього так само існує термін експлуатації.  Також варто звертати увагу на край горловини банки. На ньому не повинно бути тріщин, вибоїн і відколів, інакше кришка не приляже щільно. Вас може зацікавити:
  • Які кришки не підходять для консервації
  • 5 способів, як стерилізувати банки, щоб консервація стояла довго і не "стріляла"
  • Найкращі консервовані продукти, які корисні для мозку
При написанні матеріалу використовувались такі джерела: Metalp rint та Simply canning.