Що трапиться, якщо з'їсти абрикосові кісточки: вся правда

В журналі Molecules йдеться, що кісточки абрикоса іноді рекламують як природний засіб від раку або його профілактику, але дослідження не підтверджують ці твердження.
Кісточки містить амігдалін - сполуку, яка в організмі перетворюється на токсичний ціанід. Управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами (FDA) попереджає, що вживання кісточок абрикоса може призвести до отруєння ціанідом. Смертельна доза ціаніду може спричинити кому, судоми або смерть.
Також кісточки абрикоса часто рекламується як природний спосіб зміцнення імунної системи та рівня енергії. Насправді немає жодних досліджень, які б підтверджували використання абрикосових кісточок або будь-якої іншої речовини без кісточок як корисної їжі.
Магістр наук, дипломований лікар та сертифікований дієтолог Емі Браганьїні розповіла, що не варто їсти кісточки абрикоса, а натомість обирати інше насіння.
Вона зазначила, що свіжі плоди абрикоса містять багато вітамінів і мінералів і їх безпечно включати до збалансованого раціону. Ознаки отруєння кісточками абрикосів
За даними Центру контролю та профілактики захворювань, симптоми отруєння ціанідом включають утруднене дихання, слабкість та запаморочення. Синювате знебарвлення шкіри вважається важким симптомом.
Якщо у вас виникнуть будь-які симптоми після вживання кісточок абрикоса або інших фруктових кісточок, негайно зверніться до лікаря.
Смертельна доза ціаніду для людини приблизно 0,5-3,5 мг на кг маси тіла. Для середньої дорослої людини (70 кг) це близько 35-245 мг ціаніду. Вміст амігдаліну в кісточках абрикоса: в середньому 3-4 мг ціаніду на одну кісточку. Для дорослої людини достатньо з’їсти 10-20 кісточок сирого абрикоса, щоб отримати важке отруєння. Вас може зацікавити:
- 4 сорти абрикосів, які найкраще купувати
- Як правильно зберігати абрикоси, щоб вони не зіпсувались
- Рецепт пухкої абрикосової шарлотки, яка тане у роті