Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Гастроентеролог назвав страву- "суперсилу" для здоров'я кишківника

Всі новини | 06.09.2025

Гастроентеролог назвав страву- "суперсилу" для здоров'я кишківника
Підтримка здорового мікробіому кишківника - це набагато більше, ніж просто полегшення болю в животі. Здоровий кишківник допомагає боротися з тривожністю, знижує ризик зниження когнітивних функцій, регулює імунну систему, стабілізує рівень цукру в крові та навіть балансує гормони. Яку страву треба їсти для кишківника, розповідає РБК-Україна з посиланням на BestLife. Відомий гастроентеролог Джозеф Салхаб, нещодавно поділився простим рецептом перекусу з двох інгредієнтів, який він називає "суперсилою для здоров'я кишківника". Вода з чіа - це добре, але є кращий спосіб Один із найбільших трендів сьогодні – це вода з насінням чіа. Проте лікар стверджує, що є набагато ефективніший метод. "Люди завжди запитують мене, чи варто змішувати насіння чіа з водою, чи з йогуртом. Ось у чому різниця: коли ви додаєте насіння чіа у звичайну воду, ви переважно отримуєте клітковину та зволоження, що добре. Але поєднання насіння чіа з йогуртом перетворює його на справжню суперсилу для кишківника", - сказав медик. Чому саме поєднання з йогуртом? Секрет криється у синергії двох компонентів. "Клітковина в насінні чіа діє як їжа для корисних бактерій кишківника (це називається пребіотик). А коли ви додаєте йогурт, ви вводите пробіотики – тобто самі корисні бактерії", – пояснює Салхаб. В результаті такого поєднання утворюється бутират - коротколанцюгова жирна кислота, яка є головним джерелом енергії для клітин товстої кишки. "Високий рівень бутирату має захисну дію: він зменшує запалення, зміцнює слизову оболонку кишківника та підтримує його здоров'я в довгостроковій перспективі", – пише лікар. Додаткові переваги інгредієнтів Насіння чіа Окрім клітковини, яка допомагає при закрепах, воно багате на омега-3 жирні кислоти (для серця та мозку) та магній (покращує сон, знімає тривожність, зміцнює кістки). Йогурт  Є чудовим джерелом білка та здорових жирів. Дослідження, опубліковане в American Journal of Hypertension, показало, що всього дві порції йогурту на тиждень знижують ризик серцево-судинних захворювань у людей з гіпертонією на 20%. Інші дослідження пов'язують регулярне вживання йогурту зі зниженням ризику раку товстої кишки. Вас може зацікавити
  • Гастроентеролог розкрила корисні страви, які їсть на сніданок, обід та вечерю
  • Названо суперфрукт, який варто зараз часто їсти
  • 10 продуктів, які шкодять шлунку та викликають печію