Головна ознака, що борошно зіпсувалось і може нашкодити організму

Хоча борошно й має тривалий термін придатності, воно все ж псується. На всіх мішках з борошном є дата "найкраще спожити до" або "вжити до". Це рекомендована виробником дата для забезпечення найкращої якості борошна.
Натуральні олії в борошні схильні до псування. По суті, чим більше жиру містить борошно, тим швидше воно прострочується.
Додаткові інгредієнти, такі як сіль або розпушувач, не впливають на псування, але з часом вони втрачають свою ефективність.
Вміст природного жиру в зерні, що використовуються для виготовлення борошна, визначає термін придатності борошна. Тому борошно зберігатиметься різний час залежно від того, що використовується для його виготовлення. Термін зберігання за правильних умов такий:
- пшеничне та житнє (біле, вищого/першого ґатунку) - до 12 місяців
- цільнозернове (з висівками) - до 6 місяців, бо містить більше жиру й швидше прогіркає
- кукурудзяне, гречане, вівсяне - приблизно 4-6 місяців
- горіхове, насіннєве (мигдальне, кокосове, лляне) - 3-4 місяці, бо швидко окислюється
- рисове - близько 6-8 місяців
Якщо ви відкриєте пакет, а з нього погано пахне, то ймовірно, борошно зіпсувалось. Це головна ознака того, що жир у борошні окислився, що зазвичай призводить до затхлого або кислого запаху. Фізично борошно може бути грудками або починати жовтіти, що свідчить про потрапляння вологи.
Також, якщо ви побачите шкідників, то викиньте пакет.
Прострочене борошно можна використовувати, якщо воно ще якісне. Однак, борошно може псуватися, що можна визначити за запахом та зовнішнім виглядом.
Якщо борошно піддавалося впливу повітря або вологи, текстура вашої випічки буде крихкою. Два способи правильного зберігання борошна
У коморі
Згідно з Міністерством сільського господарства США, борошно вважається стійким до зберігання і може безпечно зберігатися за кімнатної температури. Найкраще зберігати його в герметичному контейнері та покласти в прохолодне, сухе та темне місце.
У холодильнику або морозильній камері
Охолодження - чудовий спосіб продовжити термін придатності борошна. Переконайтеся, що пакет герметично закритий для захисту від повітря або вологи. Воно може зберігатись в холодильнику приблизно рік або в морозильній камері два роки.
Тільки обов’язково доведіть борошно до кімнатної температури перед використанням, особливо під час випікання хліба, щоб запобігти утворенню грудочок. Вас може зацікавити:
- Названо види борошна, якого краще уникати
- 4 види корисного борошна, які потрібно використовувати у випічці
- Топ-6 соусів для пасти, які не зашкодять здоров'ю