Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Додавайте цю спецію часто у страв: 5 переваг для організму

Всі новини | 08.09.2025

Додавайте цю спецію часто у страв: 5 переваг для організму
Базилік - не лише звичайна ароматна приправа, вона ще й має багато користі для організму. Регулярне вживання цієї рослини може зміцнювати імунітет, покращувати травлення та підтримувати серцево-судинне здоров’я. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real simple. Містить антиоксиданти

За даними PubMed, базилік багатий на евгенол - антиоксидант, який допомагає нейтралізувати шкідливі вільні радикали в організмі завдяки високому показнику здатності поглинати кисневі радикали (ORAC). Вищий показник ORAC відображає кращу здатність боротися з оксидативним стресом, що може знизити ризик хронічних захворювань, особливо серцевих захворювань. Підвищує рівень вітамінів та мінералів

На сайті Food struc йдеться, що базилік є джерелом необхідних вітамінів і мінералів, зокрема вітаміну K, A, а також невеликої кількості заліза та кальцію. Не потрібно багато листя базиліка, щоб отримати користь від його високого вмісту вітамінів і мінералів. Заморожуйте подрібнене листя базиліка для зручного використання протягом року. Зменшує запалення

Згідно з даними National Library of Medicine, багатий вміст антиоксидантів у базиліку також допомагає стримувати запалення в організмі. Базилік містить низку фітонутрієнтів, які є природними рослинними сполуками, корисними для здоров'я. Багато з цих фітонутрієнтів, такі як поліфеноли є антиоксидантами, що мають протизапальні властивості. Антиоксиданти допомагають зменшити запалення, запобігаючи оксидативному стресу, спричиненому вільними радикалами, які пошкоджують клітини. Регулює рівень цукру в крові Базилік містить фенольні сполуки та флавоноїди, які можуть знижувати активність ферментів, уповільнюючи всмоктування глюкози з кишечнику. Екстракти базиліка можуть знижувати рівень глюкози в крові та покращувати чутливість до інсуліну. Включення базиліка в раціон може бути корисним доповненням до дієти для людей з діабетом або тих, хто прагне підтримувати здоровий рівень цукру в крові. Його можна додавати в страви, використовувати для приготування чаю або додавати в смузі.  Покращує травлення

За інформацію на сайті Реасе health, базилік може допомогти полегшити дискомфорт у травленні завдяки таким сполукам, як цинеол та естрагол, які допомагають зменшити запалення слизової оболонки кишечника, потенційно полегшуючи розлад шлунку, здуття живота та спазми. Також базилік може спричинити невеликі, але значущі зміни в мікробіомі кишечника, підтримуючи здоровий баланс бактерій. Як додати більше базиліка до раціону Свіжий базилік у салатах Додавайте цілі листочки або порізаний базилік до салатів із помідорів, огірків, авокадо чи руколи. Спробуйте приготувати класичний салат Капрезе: помідори, моцарела, базилік і трохи оливкової олії. У соусах Зробіть песто з базиліка, оливкової олії, горіхів (кедрових або волоських) та сиру пармезан. Додавайте базилік до томатних соусів для пасти, щоб надати свіжого аромату. Напої Додавайте листочки базиліка у воду, лимонад або смузі. Спробуйте базиліковий чай: просто залийте листочки гарячою водою на 5-10 хвилин. Заморожування та зберігання Якщо багато базиліка, то поріжте листя і заморозьте в формочках для льоду з оливковою олією. Можна висушити базилік для тривалого зберігання, але смак буде менш насичений.

  Вас може зацікавити:

  • Названо спеції, які можна додавати дітям в їжу
  • Які спеції в магазинах найчастіше підробляють
  • Експерти назвали 5 спецій, які варто додавати у каву, щоб покращити смак