Ці скляні форми не можна класти в духовку: перевірте свої!

Не всі скляні форми однаково безпечні для духовки. Деякі матеріали можуть тріснути або навіть вибухнути під впливом високої температури. Тому важливо знати, які форми краще залишити для холодильника чи мікрохвильовки, а не для випікання.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Як зрозуміти, що форми безпечно класти в духовку
Маркування на дні або упаковці
Найпростіший спосіб - знайти напис "Oven-safe", "Heat-resistant" або символ духовки. Якщо такого маркування немає - не ставте посуд у духовку.
Матеріал
Боросилікатне скло (Borosilicate) - безпечне для духовки, адже витримує різкі перепади температур. Содово-вапняне або звичайне скло часто не витримує нагрівання понад 150-180 °C.
Мікротріщини або пошкодження призводять до того, що навіть термостійке скло може раптово тріснути.
Навіть якщо форма позначена як безпечна для використання в духовці, то якщо її нагріти вище певної температури, скло може розбитися.
Форма і конструкція
Скло з пластиковими або силіконовими елементами (кришки та ручки) не можна ставити в духовку.
До того ж декоративне скло з малюнками або металевими вставками може тріснути.
Які форми не можна класти у духовку
Тонке звичайне скло
Наприклад, звичайні скляні миски або стакани. Вони можуть лопнути від різкої зміни температури.
Декоративне або кольорове скло
Сюди відносяться скляні миски з малюнками, фарбовані або з металевими вставками. Фарба або метал можуть тріснути або виділяти шкідливі речовини при нагріванні.
Скло для холодних напоїв
Не можна класти у духовку склянки, банки для компоту чи джему, які не маркуються як термостійкі. Такі склянки не витримують високих температур духовки.
Завжди перевіряйте перед використанням
Якщо ви не впевнені, то поставте форму в холодну духовку і поступово нагрівайте до потрібної температури.
Ніколи не ставте холодну форму на гарячу плиту або у духовку, щоб уникнути термічного шоку.
Також важливо ніколи не допускати контакту гарячого скляного посуду з чимось холодним, і навпаки. Гарячий посуд, вийнятий з духовки, ніколи не слід класти в холодну воду. Вас може зацікавити:
- Названо страви, які не можна готувати на антипригарній сковороді
- 5 ознак, що варто замінити каструлі і сковорідки
- Чи треба мити сковорідку одразу після смаження