Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

6 причин додати какао до вашого раціону, про які ви могли не знати

Всі новини | 12.09.2025

6 причин додати какао до вашого раціону, про які ви могли не знати
Какао-крупка - це подрібнені какао-боби, що є джерелом потужних сполук, відомих як поліфеноли. Ці біоактивні речовини можуть позитивно впливати на артеріальний тиск, рівень холестерину, контроль глюкози та багато іншого. Чому такий продукт треба додати в раціон, пояснює РБК-Україна з посиланням на Very Well Health. Що таке какао-крупка? Какао-крупку також називають какао-нібсами або какао-бобами. Назва "какао" або "какао-крупка" використовується як взаємозамінна, оскільки обидва терміни відносяться до одного продукту. Багаті на поліфеноли Какао-крупка - це справжня скарбниця поліфенолів, особливо флавоноїдів, які відомі своїми антиоксидантними та протизапальними властивостями. Ці рослинні сполуки допомагають боротися із серцево-судинними захворюваннями, а також можуть знижувати рівень глюкози в крові, що є особливо важливим для людей з діабетом або ожирінням. Підвищують "хороший" холестерин Дослідження показали, що теобромін - основний алкалоїд, що міститься в какао  може сприяти підвищенню рівня ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), відомого як "хороший" холестерин. Крім того, поліфеноли допомагають регулювати ліпідний обмін, тобто те, як організм переробляє та використовує жири. Знижують артеріальний тиск Поліфеноли какао можуть допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань. Дослідження підтверджують, що вживання продуктів, багатих на поліфеноли, сприяє зниженню або підтримці нормального артеріального тиску. Наприклад, дослідження 2015 року показало, що регулярне споживання темного шоколаду протягом восьми тижнів знизило кров'яний тиск у пацієнтів з діабетом та гіпертонією. Мають протизапальні властивості Поліфеноли какао мають доведені протизапальні властивості, які допомагають запобігати захворюванням та зменшувати біль. Вони також виступають як антиоксиданти, захищаючи клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами. Допомагають контролювати рівень глюкози Какао покращує чутливість до інсуліну - здатність організму реагувати на інсулін для контролю рівня цукру в крові. Флавоноїди в какао можуть бути корисними для запобігання розвитку діабету 2 типу, оскільки вони позитивно впливають на секрецію інсуліну та запобігають запальним пошкодженням, пов'язаним з цим захворюванням. Покращують когнітивні функції Клінічні дослідження вказують, що какао може покращувати загальні когнітивні здібності та робочу пам'ять, особливо у літніх людей, схильних до когнітивного спаду. Флаваноли какао можуть посилювати приток крові до мозку, сприяючи нейропластичності, що є особливо перспективним для молодих людей. Вас може зацікавити:
  • Дієтолог розкрив поширений обман про чорний шоколад
  • Як відрізнити корисний темний шоколад від солодкої підробки
  • Що буде з тілом, якщо кожен день з'їдати цілу шоколадку?