Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Апельсини чи яблука: де більше користі для організму?

Всі новини | 21.09.2025

Апельсини чи яблука: де більше користі для організму?
Яблука та апельсини входять до списку найпопулярніших фруктів у світі. Обидва фрукти зміцнюють імунітет, але користь для здоров’я вони приносять по-різному. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Loseit. Де більше калорій і клітковини За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), одне середнє яблуко містить близько 122 калорій, тоді як в апельсині - близько 77 калорій. Яблуко дає кілька десятків калорій більше, ніж апельсин, при цьому яблуко має більше вуглеводів та цукрів, а також трохи більше клітковини. Апельсин містить більше вітаміну С на порцію, ніж яблуко Також яблука мають вищий вміст цукрів, що може бути корисно для швидкого поповнення енергії. Обидва фрукти багаті на клітковину, що сприяє нормалізації травлення. Апельсини є відмінним джерелом вітаміну C, що підтримує імунну систему. За даними Obesity medicine, вживання продуктів, багатих на клітковину, може допомогти у втраті ваги, оскільки ця поживна речовина допомагає відчувати ситість. Продукти з високим вмістом клітковини також допомагають травленню та підтримують здоровий кишечник, що може сприяти здоровому метаболізму. Середнє яблуко містить 4 грами (г) клітковини, тоді як апельсин - близько 3 г. Яблуко забезпечить приблизно 12-14% добової норми клітковини, тоді як апельсин 9-11 відсотків. Обидва фрукти можуть допомогти досягти щоденної мети щодо клітковини та забезпечити корисні для кишечника переваги, що сприяють контролю ваги. Вітаміни та мінерали Апельсини та яблука містять вітаміни та мінерали, які допомагають підтримувати загальний стан здоров'я. Обидва є добрими джерелами калію та вітаміну С, а апельсини також містять певну кількість кальцію та фолієвої кислоти. Апельсини містять:
  • кальцій - 65 мг, що становить 7% добової норми
  • фолат - 43 мікрограми, а це 11% від добової норми
  • калій - 268 мг, 6% від добової норми
  • вітамін С - 87 мг, а це 97 відсотків він добової норми
Тоді як у яблуках є:
  • калій - 208 мг, 4% від добової норми
  • вітамін С - 9 мг, 10% від добової норми
За даними MedlinePlus, яблука та апельсини також є хорошими джерелами антиоксидантів, які можуть допомогти знизити ризик певних захворювань.   Вас може зацікавити:
  • Топ-8 основних овочів, які варто їсти цієї осені
  • Три способи, які визначають свіжість спецій
  • Дієтолог назвала білковий сніданок, який насичує енергією на цілий день