Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Правильний початок дня: 5 ранкових звичок, які покращують роботу мозку

Всі новини | 22.09.2025

Правильний початок дня: 5 ранкових звичок, які покращують роботу мозку
Ранкові звички безпосередньо впливають на когнітивні функції: концентрацію уваги здатність приймати рішення. Певні звички під час сніданку допоможуть активізувати роботу мозку та підтримати його ефективність протягом дня. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well. Пийте воду перед кавою 

За даними BMC Medicine, гідратація має вирішальне значення для функції мозку. Недостатнє пиття води може негативно впливати на швидкість обробки інформації, пам’ять та увагу.

Хоча кава містить воду, але випивання склянки води спочатку може допомогти зволожити організм. Варто випивати склянку води перед кавою або під час неї, а потім кожні годину або дві протягом дня. На сайті Мауо clinic йдеться, що помірне споживання кави зазвичай не призводить до дегідрації, але кофеїн має сечогінний ефект, особливо якщо тіло вже зневоднене. Тому вода до і після кави допомагає компенсувати втрати рідини. Поєднуйте білок з вуглеводами 

Дослідження, опубліковане в журналі Geriatric Psychiatry and Neurology, показало, що старші люди, які пропускали сніданок лише один або два рази на тиждень, частіше показували погані результати в тестах на когнітивні здібності, ніж ті, хто регулярно снідав. Якість та поєднання поживних речовин у сніданку мають важливе значення. Білок допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, коли його вживають разом з вуглеводами і підтримує енергію та концентрацію стабільною. Щоб отримати необхідний білок вранці, подумайте про сир, йогурт, знежирене молоко, соєве молоко, яйця, копчений лосось або навіть тунець. Їжте ягоди

Згідно з даними в журналі Molecular Sciences, ягоди багаті на клітковину, мінерали, вітаміни та поліфеноли, які допомагають підтримувати роботу мозку. Їхні красиві насичено-фіолетові, червоні та сині кольори походять від антоціанів. Вважається, що ці потужні антиоксиданти покращують пам'ять і когнітивне здоров'я, збільшуючи кровотік до мозку.

Додайте їх до вівсянки, смузі або грецького йогурту. Якщо не сезон, то оберіть заморожені ягоди, які так само корисні для тіла та мозку.  Яйця  Національні інститути охорони здоров'я США повідомляє, що яйця - це не просто чудове джерело білка. Вони також містять інші поживні речовини, що покращують роботу мозку.

Оскільки організм не може виробляти холін, то потрібно отримувати його з їжі або добавок. Лише одне велике яйце забезпечує 27% добової дози. Обмежте доданий цукор 

Мозку потрібно багато ключових поживних речовин на сніданок. Навіть якщо мозок використовує глюкозу (простий цукор) як основне паливо, то вуглеводи краще отримувати з фруктів та цільного зерна, а не з доданого цукру. Дослідження у журналі Nutritients виявило зв'язок між вживанням надмірної кількості доданого цукру та поганою когнітивною функцією. Це включає від вирішення проблем, дрібної моторики та швидкості обробки інформації.

Крім того, доданий цукор швидко засвоюється, що може призвести до стрибків та падінь рівня цукру в крові, а не до забезпечення стійкої енергії.    Вас може зацікавити:

  • 6 видів риби, які легко наситять організм вітаміном D без таблеток
  • Названо 8 основних овочів, які варто їсти цієї осені
  • Нетрадиційні страви для сніданку, які заряджають енергією вранці