Шоколад чи підробка? 5 ознак якісного продукту, які ви маєте знати
Шоколад і шоколадні цукерки - улюблені ласощі мільйонів, від дітей до дорослих. Полиці магазинів переповнені різноманіттям цих смаколиків - різних за складом, вагою та ціною.
Як обрати якісний шоколад чи цукерки - розповідає РБК-Україна з посиланням на Держпродспоживслужбу.
Секрет справжнього шоколаду
Головний індикатор якості шоколаду криється у його складі. У справжньому шоколаді обов’язково повинні бути какао-терте (какао-маса) і масло какао. Саме ці інгредієнти надають шоколаду його унікальний смак, аромат та текстуру.
Якщо ж частину чи весь обсяг какао-масла замінено на рослинні жири (наприклад, пальмова олія) або кондитерський жир, правильною назвою такого продукту буде "кондитерська плитка" або "солодка плитка", але аж ніяк не шоколад. Ці замінники роблять продукт дешевшим, але значно погіршують його смакові та поживні властивості.
Що має бути на етикетці шоколаду чи цукерок
Зверніть увагу, що найменування "шоколад", "молочний шоколад" дозволяється доповнювати інформацією про показники якості за умови, що продукція відповідає певним нормам вмісту какао-продуктів:
Для шоколаду: вміст какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини має бути не менше ніж 43 %, а какао-масла - не менше ніж 26 %.
Для молочного шоколаду: не менше ніж 30 % загальної кількості какао-продуктів у перерахунку на сухі речовини. Крім того, він має містити не менше ніж 18 % молочних продуктів (отриманих з незбираного, частково або повністю знежиреного молока, вершків, дегідратованого молочного жиру) у перерахунку на сухі речовини, із вмістом молочного жиру не менше ніж 4,5 %.
Поради для споживачів
При купівлі шоколаду радимо споживачам дотримуватися таких простих правил:
Уважно читайте склад
Інгредієнти перераховуються у порядку зменшення їхньої масової частки. Якщо какао-продукти чи какао-масло стоять далеко в кінці списку, це вірна ознака того, що перед вами, ймовірно, неякісний продукт або кондитерська плитка.
Перевіряйте термін придатності та умови зберігання
Неправильне зберігання (висока температура, вологість) може призвести до змін жирнокислотного складу, окиснення та втрати смакових якостей продукту. Такий шоколад може мати білий наліт (жирове або цукрове посивіння), що свідчить про порушення умов зберігання.
Уникайте продукції без маркування або з нечитабельним складом
Відсутність належного маркування є порушенням правил продажу та може свідчити про недобросовісність виробника.
Будьте обережні з рекламними написами
Привабливі написи на кшталт "натуральний", "екстра", "вищий сорт" не гарантують якість, якщо склад і маркування не відповідають нормам. Завжди орієнтуйтеся на перелік інгредієнтів.
Не купуйте шоколадні вироби у місцях стихійної торгівлі
У таких місцях вкрай складно забезпечити належні умови зберігання продукції, що значно підвищує ризик придбання неякісного або зіпсованого товару.
Вас може зацікавити:
- Дієтолог розкрив поширений обман про чорний шоколад
- Як відрізнити корисний темний шоколад від солодкої підробки
- Що буде з тілом, якщо кожен день з'їдати цілу шоколадку?