Суперфуд чи шкідливі ласощі? Вчені Гарварду зробили сенсаційне відкриття про шоколад

Шоколад - один з найбільш суперечливих продуктів у нашому раціоні. Його часто називають суперфудом завдяки потенційним корисним властивостям для серця, мозку та протизапальним ефектам.
Про нові дані на користь шоколаду, розповідає РБК-Україна з посиланням на допис дієтолога та професора Олега Швеця у Facebook.
Правда про шоколад
Дослідження впливу шоколаду на здоров'я є досить складними. Відмінності в способі життя, дієті та персональних факторах, як генетика або стан здоров'я, означають, що результати можуть бути не релевантними для всіх людей.
Крім того, у дослідженнях "темний шоколад" може означати широкий спектр досить різних продуктів: какао-порошок, харчові добавки або цукерки. Такі суттєві відмінності ускладнюють порівняння результатів та формулювання однозначних висновків.
Проте, науковці сходяться в одному: якщо шоколад має корисні властивості для здоров'я, то вони пов'язані з флавонолами - рослинними сполуками, які, як вважається, підтримують здоров'я серця, покращують функцію судин і зменшують запалення.
Це відкриття змінило напрямок досліджень шоколаду в бік вивчення того, як флавоноли можуть уповільнювати хронічне запалення, яке природно посилюється з віком і збільшує ризики для здоров'я, зокрема для серця та судин.
Відкриття Гарвардських вчених
У зовсім свіжому дослідженні науковців Гарвардської школи громадського здоров'я, результати якого опубліковані у вересні 2025 року, люди, які протягом двох років щодня приймали добавку з флавонолами какао, мали значно нижчий рівень С-реактивного білка (маркера запалення, пов'язаного із серцевими захворюваннями) порівняно з тими, хто приймав плацебо.
Це також пояснює, чому учасники дослідження COSMOS (COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study), які приймали ту саму добавку, мали на 27% нижчий ризик смерті від серцевих захворювань.
Вплив флавонолів на роботу серця і судин може бути ключовим: поліпшення кровотоку допомагає організму контролювати запальні процеси та підтримувати здоровий стан судин в міру старіння. Якщо флавоноли какао допомагають знизити або уповільнити підвищення рівня C-реактивного білка з часом (або, як кажуть науковці, поліпшити його "траєкторію"), це пояснює, яким чином какао знижує ризики для серця і судин.
Ідея про те, що флавоноли впливають на судинну систему, узгоджується з іншими дослідженнями, що пов'язує їх з протидією віковим підвищенням та коливанням артеріального тиску.
Проте, ці результати мають свої обмеження: чотири інші біомаркери запалення не змінилися. На думку науковців, інші маркери можуть просто бути менш чутливими до харчових чинників.
Харчування як ключ до здоров'я та молодості
Один висновок є очевидним: харчування має великий вплив на здоров'я та старіння. Запалення регулюється імунною системою, близько 70% якої знаходиться в кишечнику.
Тому звертати увагу на якість споживаної їжі і підживлювати кишечник дуже важливо для загального здоров'я.
У дослідженні люди щодня приймали 500 мг флавонолів какао, однак не обов’язково це робити. Найкраще зосередитися на послідовних, реалістичних змінах.
Можна щоранку додавати екстракт какао в каву, або просто споживати більше продуктів, багатих на флавоноли, таких як ягоди, чай і червоний виноград. А якщо ви любите темний шоколад, їжте його, але в помірних кількостях: до 30-60 грамів на день.
Вас може зацікавити:
- Коли почати контролювати холестерин і як це робити правильно
- Дієтолог назвав, що краще не пити вранці з їжею
- Яке молоко корисніше - коров’яче чи рослинне