Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

5 продуктів, які не можна їсти під час прийому цього популярного вітаміну

Всі новини | 15.10.2025

5 продуктів, які не можна їсти під час прийому цього популярного вітаміну
Цинк - один із найважливіших мікроелементів для імунітету, шкіри та гормонального балансу. Але навіть найкорисніша добавка може втратити ефективність, якщо поєднувати її з певними продуктами. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health. Квасоля

The Nutrition source інформує, що квасоля та інші бобові, такі як нут та квасоля пінто, містять фітати - "антинутрієнти", які блокують засвоєння цинку. Але є способи покращити засвоєння цинку з квасолі:

  • замочування квасолі у воді на 8-12 годин перед варінням - знижує вміст фітатів
  • пророщування (зелені паростки) - ще ефективніше руйнує фітати
  • ферментація (наприклад, у стравах типу темпе або місо)
  • комбінування з продуктами, багатими на вітамін C - покращує засвоєння мікроелементів
  • баланс у раціоні: якщо є достатньо цинку з м’яса, яєць чи молочних продуктів, вплив фітатів буде незначним
Тобто, квасоля не "знешкоджує" цинк, але зменшує його засвоєння, якщо є основним джерелом мінералів у раціоні. Арахіс

Як і квасоля, арахіс містить фітати, які можуть перешкоджати засвоєнню цинку.

Арахіс та інші продукти з високим вмістом фітатів блокують засвоєння лише за умови вживання з добавками цинку. Тому прийом добавок за дві години до або після вживання цих продуктів може мінімізувати перешкоди. Кава

Університет штату Колорадо повідомляє, що кава та чай містять антиоксидантні рослинні сполуки, такі як поліфеноли та таніни, які можуть зменшити засвоєння цинку.

Додавання трохи молока до напоїв також вводить кальцій, який конкурує із засвоєнням цинку. Не пийте каву одночасно з прийомом їжі чи добавок із цинком. Краще робити перерву хоча б на 1-2 години. Якщо ви турбуєтесь про рівень цинку, включайте до раціону продукти, багаті ним: м’ясо, морепродукти, гарбузове насіння, горіхи. Йогурт 

Добавки кальцію та молочні продукти, такі як йогурт і сир, можуть ускладнити засвоєння цинку та заліза організмом. Ці мінерали конкурують за всмоктування в кишечнику, тому їх слід вживати розподілено.

Якщо ви приймаєте добавки заліза або кальцію, то краще розділити їх прийом і приймати цинк вранці, а залізо або кальцій пізніше вдень. Надмірне вживання алкоголю

За даними Національного інституту охорони здоров'я США, вживання надмірної кількості алкоголю може перешкоджати засвоєнню цинку в кишечнику. З цієї причини людям із розладом, пов’язаним із вживанням алкоголю, часто потрібні добавки цинку. 

Людям, які п'ють помірно, все ж слід уникати цинкових добавок та алкогольних напоїв, оскільки алкоголь може подразнювати слизову оболонку шлунка та зменшувати всмоктування. В яких продуктах міститься цинк Ось основні продукти, багаті на цинк:

  • устриці 
  • яловичина (особливо печінка)
  • свинина
  • баранина
  • курятина (темне м’ясо)
  • гарбузове насіння 
  • кунжут, соняшникове насіння, льон
  • горіхи (особливо кеш’ю, мигдаль, волоські)
  • бобові (нут, сочевиця, квасоля)
  • риба (сардини, скумбрія, тріска)
Вас може зацікавити:
  • Найкращий час для вживання насіння чіа
  • 5 продуктів, які підвищують тривожність та стрес
  • Чому не варто купувати натертий сир в магазині