Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Натуральні чи штучні замінники цукру: які краще обрати?

Всі новини | 16.10.2025

Натуральні чи штучні замінники цукру: які краще обрати?
У боротьбі за здорове харчування дедалі більше людей відмовляються від звичайного цукру, обираючи його замінники. Та які з них безпечніші та корисніші - натуральні чи штучні? Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well. Як замінники впливають на рівень цукру в крові 

Звичайний цукор - це вуглевод, який може спричинити підвищення рівня цукру в крові, що є нормальною частиною перетравлення вуглеводів. Замінники цукру забезпечують відчуття солодкості без засвоюваних вуглеводів, тому вони мінімально впливають на глюкозу та часто не містять жодних калорій чи вуглеводів, пов’язаних з ними.

Замінники цукру часто використовуються замість звичайного цукру для зменшення калорій і вуглеводів. Популярні варіанти, такі як стевія та аспартам, можуть запропонувати солодкий смак без такого ж впливу на рівень цукру в крові.  Натуральні замінники цукру 

Натуральні замінники цукру - це ті, що отримують з рослин. Вони, як правило, дуже низькокалорійні та не підвищують рівень глюкози в крові так само, як вживання цукру. Їхній смак може відрізнятися від смаку традиційного цукру.

Стевія

За даними Science direct, стевія - це натуральний підсолоджувач, отриманий з рослини стевії. Він приблизно у 200-400 разів солодший за цукор. Вона також пов’язана зі значно нижчим рівнем глюкози в крові, особливо у людей з діабетом, високим кров’яним тиском або вищим індексом маси тіла (ІМТ). Стевію можна використовувати як замінник цукру та додавати до таких напоїв, як кава, гарячий чи холодний чай, а також у випічці.

Фрукт ченця  Це ще один натуральний підсолоджувач, названий на честь рослини, з якої його отримують. Він також значно солодший за звичайний цукор, тому його варто використовувати набагато менше. Екстракт може навіть мати деякі протизапальні та антиоксидантні властивості. Крім того, чернечий фрукт не підвищує рівень глюкози в крові та не стимулює інсулін так, як це робить столовий цукор. Алюлоза  Алюлоза - це цукор, який природним чином міститься в таких продуктах, як інжир, родзинки та кленовий сироп. Він всмоктується в тонкому кишечнику, але більша його частина зазвичай виводиться з сечею. Також може допомогти уповільнити перетравлення та засвоєння глюкози. Вживання алюлози під час їжі може допомогти знизити рівень цукру в крові.

Еритритол Еритритол - це цукровий спирт, який виготовляється в результаті комерційного процесу ферментації. Він також здебільшого виводиться з сечею, тому не містить значущих калорій. Штучні замінники цукру 

Сукралоза  Вона вважається безпечною при помірному споживанні, але не має жодної поживної цінності або користі для організму.   Сукралоза не впливає на рівень глюкози в крові, тому її часто використовують люди з діабетом. Також дуже солодка - приблизно у 600 разів солодша за цукор, тому потрібно зовсім мало. Деякі дослідження показують, що високі дози сукралози можуть впливати на мікробіом кишечника, змінюючи склад корисних бактерій. При нагріванні сукралоза може розкладатися й утворювати потенційно шкідливі сполуки. Аспартам  За даними PubMed, аспартам - це хімічний підсолоджувач, який використовується з 1970-х років і є однією з найбільш вивчених харчових добавок. Майже не впливає на метаболізм глюкози в організмі.  Вас може зацікавити:

  • Чи корисні солодкі батончики з аптеки
  • Що станеться, якщо їсти багато цукру
  • Жінка не їла цукор 3 місяці та показала, що сталось з її тілом