Gazeta.vn.ua
← Назад до новин

Чим замінити форму для запікання: топ-4 альтернативи

Всі новини | 22.10.2025

Чим замінити форму для запікання: топ-4 альтернативи
Форма для запікання не завжди є під рукою, але це не означає, що потрібно відмовлятися від улюбленої вечері чи випічки. Насправді, багато звичайних предметів на кухні можуть стати ідеальними замінниками форми для запікання, якщо знати кілька простих кулінарних хитрощів. РБК-Україна розповідає, як обійтися без спеціалізованого посуду і що категорично не можна ставити в духовку, щоб не зіпсувати страву та не пошкодити посуд. Список альтернатив формі для запікання Звичайне деко Підійде для піци, печива, овочів та курки. Якщо страва має рідке тісто або соус, то зроби бортики з фольги чи пергаменту, щоб нічого не витекло. Сковорода (металева або чавунна) Вона буде ідеально тримати тепло. Головне - без пластикових ручок або вони повинні бути знімні. Чудово підійде для запіканок, м’яса, овочів та навіть пирога. Скляна або керамічна жаростійка миска/тарілка Якщо є посуд, який можна ставити в духовку (кераміка без розпису), то його можна використати замість форми. Підійде для запіканки, лазаньї, навіть пирога.  Алюмінієва фольга З неї можна зробити імпровізовану форму будь-якої форми - просто складіть в кілька шарів і сформуй "чашу" з бортиками. Можна використовувати для запікання овочів, м’яса, риби тощо. Щоб гарантувати безпеку та якість приготування, краще використовувати сертифікований посуд, який можна знайти і порівняти у категорії Товари для дому на Rozetka. В чому не можна запікати Є кілька матеріалів і предметів, у яких не можна запікати їжу. Це може бути небезпечно або призведе до пошкодження посуду. Ось чого варто уникати:
  • Пластик. Він плавиться і виділяє токсини при високій температурі
  • Алюмінієва фольга з кислотою або солоною їжею. Під час контакту з лимоном, томатами або соліннями може виділяти алюміній у їжу
  • Папір не для випічки. Звичайний папір може загорітися в духовці
  • Посуд із металевим декором або фарбою, яка не термостійка. Покриття може відшаруватися або виділяти токсини
  • Деякі види кераміки або скла без маркування "термостійке". Вони можуть тріснути від різких перепадів температур
  • Силіконові форми не харчового призначення. Такі предмети можуть виділяти шкідливі речовини
  Щоб гарантовано використовувати лише безпечний, сертифікований та термостійкий посуд, завжди уважно перевіряйте його характеристики. Вибрати надійне приладдя для кухні можна, наприклад, на Розетка. Вас може зацікавити:
  • Помилка при зберіганні залишків їжі, яку роблять майже усі
  • 6 способів використання "мінералки" вдома
  • Головна помилка при сушінні грибів, яка утворює плісняву
Під час написання матеріалу використовувалися стаття лайфстайл-журналу Southern Living.