Ці популярні продукти уповільнюють метаболізм: більшість їсть їх щодня
- термічний ефект - енерговитрати на перетравлення
- склад макро- та мікроелементів - білки, вуглеводи, жири, вітаміни та мінерали
- глікемічний індекс та час прийому - стабільність енергії та регуляція апетиту
- біологічно активні речовини - кофеїн, спеції, які підвищують термогенез
Газована вода
Через високий вміст доданого цукру, газована вода може створювати навантаження на метаболізм. Цукор у рідкій формі (наприклад, газовані напої) перетравлюється швидше, ніж інші продукти. Це може перевантажити печінку та збільшити ризик дисліпідемії або нездорового рівня жиру в крові, що є фактором ризику розвитку метаболічних захворювань. Також це може сприяти надмірній масі тіла, що потенційно порушує метаболічне здоров'я.
Фруктові соки у пляшках
Додані цукри у соках є висококалорійними, але не містять важливих мікроелементів. Такі напої можуть призвести до запалення в організмі та неефективного метаболізму.
Надмірне споживання соків може:
- збільшувати калорійність раціону, що веде до набору ваги
- підвищувати інсулін через швидкий ріст глюкози в крові
Алкоголь
Більшість алкогольних напоїв не містять мікроелементів, необхідних організму для належного функціонування. Крім того, алкоголь є токсином і отруює мозок, печінку та кишковий мікробіом.
Алкоголь може знижувати рівень тестостерону, підвищувати кортизол, що впливає на обмін речовин і накопичення жиру.
Червоне м'ясо
Вживання великої кількості червоного м’яса може призвести до метаболічних захворювань, включаючи діабет 2 типу, хвороби серця та неалкогольну жирову хворобу печінки. Червоне м’ясо багате на насичені жири та гемове залізо - два компоненти, пов’язані з вищим рівнем запалення. Вони також пов’язані з інсулінорезистентністю - фактором ризику високого рівня глюкози в крові та діабету 2 типу.
Закуски з високим вмістом цукру
Випічка та цукерки можуть сприяти погіршенню метаболізму, якщо їх вживати у надмірному вживанні. Тому занадто багато доданого цукру може спровокувати запалення, що ускладнює ефективну роботу метаболізму. Високе споживання цукру також може призвести до оксидативного стресу, що ще більше пошкоджує метаболізм.
Білий хліб
Вуглеводи можна і потрібно вживати в помірних кількостях. Однак, надмірне вживання білого хліба може уповільнити метаболізм. Він містить низькоякісні вуглеводи, а також доданий цукор, тому найкраще уникати цієї їжі, якщо ви намагаєтеся сприяти здоровому метаболізму. Вас може зацікавити:
- 7 продуктів, які наситять вівсянку білком
- Найкращий час для вживання часнику, щоб отримати максимум користі
- Чи можна їсти авокадо, яке стало коричневим